Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η καθαρή παραγωγή ενέργειας στο επίκεντρο του σχεδίου Ομπάμα για το κλίμα

Η καθαρή παραγωγή ενέργειας στο επίκεντρο του σχεδίου Ομπάμα για το κλίμα

Σειρά μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνοντας την προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών αερίων από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την επέκταση των σχεδίων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάντως, τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου ήδη αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση.

Σειρά μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, επικεντρώνοντας την προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών αερίων από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σαν πρόεδρος, σαν πατέρας και σαν αμερικανός, είμαι εδώ για να πω ότι πρέπει να δράσουμε», τόνισε στο ακροατήριό του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, δίνοντας μία αίσθηση επείγοντος στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον, έναν τομέα που περιλαμβάνονταν άλλωστε στις προγραμματικές διακηρύξεις για την δεύτερη θητεία του.

Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές να ζουν σε ένα πλανήτη «που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί», υπογράμμισε και υποσχέθηκε να ηγηθεί του πλανήτη «σε μια συντονισμένη επίθεση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να μειώσουν οι ΗΠΑ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% από τα επίπεδα του 2005 ως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται, κατά τους επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, μία μάλλον ανεπαρκής μείωση, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται και σε σχέση με τις μειώσεις στην ΕΕ.

Σχετικά με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ομπάμα προβλέπει την έγκριση ενός μνημονίου για τον περιορισμό των εκπομπών, χωρίς να είναι σαφές πόσο αυστηρά θα είναι τα εν λόγω όρια.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί εκπέμπουν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Ακόμη, κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν θα στηρίζουν την κατασκευή νέων εργοστασίων λιγνίτη στο εξωτερικό, με εξαίρεση τις φτωχότερες χώρες, εάν στα λιγνιτικά αυτά εργοστάσια χρησιμοποιείται η πιο καθαρή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη.

Στην ομιλία του, σημειώνει το BBC, έκανε ακόμη λόγο για επέκταση των σχεδίων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως επέκταση εγκαταστάσεων για ηλιακή και αιολική ενέργεια σε δημόσιες γαίες. Στόχος είναι ως το 2020 η παραγωγή αρκετής ενέργειας για έξι εκατομμύρια κατοικίες.

Οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν με την αιγίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών, είπε ακόμη ο πρόεδρος Ομπάμα.

* Ο Ομπάμα, τέλος, απέφυγε να πάρει θέση στο επίμαχο θέμα του αγωγού Keystone XL που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα του Καναδά στο Τέξας, λέγοντας ότι θα προχωρήσει αν είναι προς το συμφέρον του έθνους και αν δεν επιβαρύνει τις συνολικές εκπομπές άνθρακα. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μάλλον το φθινόπωρο.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ο Ομπάμα έχει ευρεία περιθώρια παρεμβάσεων σε αυτό το τομέα αφού μπορεί να παρακάμπτει την έγκριση του Κογκρέσου και, με τον τρόπο αυτό, δυνητικά μακρόχρονους αγώνες από λόμπι μέσω των βουλευτών.

Παραταύτα, και πάλι θα χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση: ήδη τα πρώτα πυρά έχουν έλθει από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων που μιλά για «απολύτως τρελά σχέδια».

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Μπένερ αναρωτήθηκε «γιατί να θες να αυξήσεις το κόστος της ενέργειας και σκοτώσεις περισσότερες αμερικανικές δουλειές σε ένα καιρό που οι αμερικάνοι ακόμα ρωτούν, ‘που είναι οι δουλειές;’».

Επτά κυβερνήτες έχουν ακόμη παρέμβει με επιστολή προς τον πρόεδρο για να του τονίσουν ότι τα σχέδια για τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς θα κλείσουν εργοστάσια που καίνε λιθάνθρακα και δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστούν νέα. Επιπλέον, άλλοι ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για το περιορισμό των εκπομπών είναι της ουσίας ένας «φόρος άνθρακα» που θα επιβαρύνει όλους τους πολίτες και βεβαίως τους χαμηλοεισοδηματίες.

«Αυτά λένε κάθε φορά, και κάθε φορά κάνουν λάθος», απάντησε στην ομιλία του ο Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024