Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεσαιωνική τουαλέτα μαρτυρά τα βάσανα των σταυροφόρων στην Κύπρο

Μεσαιωνική τουαλέτα μαρτυρά τα βάσανα των σταυροφόρων στην Κύπρο

Ένα άγνωστο ως σήμερα στοιχείο της κυπριακής ιστορίας βρέθηκε στα αποξηραμένα υπολείμματα ενός μεσαιωνικού αποχωρητήριου στην Πάφο: αβγά παρασιτικών σκουληκιών που ταλαιπωρούσαν τους σταυροφόρους.

Ένα άγνωστο ως σήμερα στοιχείο της κυπριακής ιστορίας βρέθηκε στα αποξηραμένα υπολείμματα ενός μεσαιωνικού αποχωρητήριου στην Πάφο: αβγά παρασιτικών σκουληκιών που ταλαιπωρούσαν τους σταυροφόρους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ εξέτασαν τα μεσαιωνικά κόπρανα μιας τουαλέτας στο κάστρο των Σαράντα Κολώνων, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε ένα συγκρότημα με ρωμαϊκές επαύλεις.

Το νησί της Κύπρου, υπενθυμίζει το LiveScience.com, πουλήθηκε το 1192 από τον άγγλο βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο στον γάλλο Γκυ των Λουζινιάν (ή Γκυ των Γουΐδων), του οποίου η δυναστεία στην Κύπρο διήρκεσε μέχρι το 1450.

Το κάστρο εκτιμάται ότι χτίστηκε λίγο μετά την πώληση του νησιού στους Λουζινιάν. Καταστράφηκε όμως στον ισχυρό σεισμό του 1222.

Ανάμεσα στα ερείπια διασώζονται ωστόσο τα αποχωρητήρια του ισογείου, τα οποία μελέτησαν οι ερευνητές του Κέμπριτζ Εβελίνα Αναστασίου και Πίερς Μίτσελ.

Η μελέτη δύσκολα θα χαρακτηριζόταν ευχάριστη: οι ερευνητές του Κέμπριτζ συνέλεξαν και ενυδάτωσαν τα μεσαιωνικά κόπρανα και τα πέρασαν από μικροφίλτρα για να απομονώσουν τυχόν αβγά παράσιτων.

Και τα ευρήματα ήταν πλούσια: αβγά από δύο νηματώδεις σκώληκες που παρασιτούν συχνά στο ανθρώπινο έντερο. Το πρώτο είναι το μικροσκοπικό σκουλήκι Trichuris trichiura που προκαλεί «τριχουρίαση», ενώ το δεύτερο είναι το γιγάντιο Ascaris lumbricoides της ασκαρίασης. το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 30 εκατοστά.

Και τα δύο σκουλήκια φτάνουν στο έντερο του ξενιστή μέσω της κατάποσης αβγών σε συνθήκες κακής υγιεινής.

Οι άνθρωποι με χαμηλά φορτία εντερικών παράσιτων δεν εμφανίζουν συμπτώματα, όταν όμως ο αριθμός τους αυξάνεται, τα σκουλήκια ανταγωνίζονται με τον ξενιστή τους για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε συνθήκες έλλειψης τροφής, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρο, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό ότι οι μεσαιωνικοί στρατιώτες με υψηλό παρασιτικό φορτίο θα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια επεισοδίων λιμού, όπως οι παρατεταμένες πολιορκίες και οι αποστολές στις οποίες εξαντλούνταν οι προμήθειες» γράφουν οι ερευνητές στο International Journal of Paleopathology.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να μοιράζονται τα περιορισμένα αποθέματα τροφής με τα παράσιτά τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024