Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάλογο πιθανών στόχων κυβερνοπολέμου ζήτησε ο Ομπάμα

Κατάλογο πιθανών στόχων κυβερνοπολέμου ζήτησε ο Ομπάμα

Οι ΗΠΑ, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα, έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν κατάλογο στόχων κατά των οποίων, αν χρειαστεί και «για την προώθηση εθνικών στόχων σε όλο τον κόσμο», θα πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις, αποκαλύπτει η Guardian. Σε συνέχεια της σειράς αποκαλύψεων για την NSA έρχεται τώρα στο φως απόρρητη προεδρική διαταγή που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξαπόλυση του κυβερνοπολέμου.

Οι ΗΠΑ, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα, έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν κατάλογο στόχων κατά των οποίων, αν χρειαστεί και «για την προώθηση εθνικών στόχων σε όλο τον κόσμο», θα πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις, αποκαλύπτει η Guardian.

Σε συνέχεια της σειράς αποκαλύψεων για την NSA και την πρόσβαση της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολουθήσεων στα δεδομένα μεγάλων δικτυακών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Google και η Yahoo, η Guardian φέρνει στο φως απόρρητη προεδρική διαταγή που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξαπόλυση του κυβερνοπολέμου.

Η 18σέλιδη Presidential Policy Directive 20, από τον Οκτώβριο του 2012, μιλά για τις «μοναδικές και μη συμβατικές δυνατότητες για την προώθηση εθνικών στόχων» και τις επιθέσεις στις ηλεκτρονικές υποδομές εχθρών «με προειδοποίηση την τελευταία στιγμή ή και καθόλου».

Αυτές οι επιθέσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά όπου αυτός ο τρόπος προσφέρει καλύτερη ισορροπία αποτελεσματικότητας και ρίσκου σε σχέση με άλλα μέσα.

Πάντως επισημαίνεται ότι οι κυβερνοεπιθέσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με τον αμερικανικό και τον διεθνή νόμο και ότι, για όσες προβλέπεται ότι θα έχουν σοβαρότερες συνέπειες, πρέπει να έχουν την έγκριση του προέδρου.

Καθώς τώρα οι συνέπειες θα προκαλούν δυνητικά σειρά προβλημάτων από μικρής κλίμακας μέχρι εξαιρετικά καταστροφικά, ζητάται από τις υπηρεσίες που θα διεξάγουν τις επιθέσεις να εξετάσουν πιθανά επακόλουθα, όπως τα αντίποινα, «την ασφάλεια και τη σταθερότητα του ίντερνετ», ακόμα και την καθιέρωση των «πρακτικών στις διεθνείς σχέσεις που δεν θα γίνονται ευνοϊκά δεκτές».

Ακόμη, να εξετάσουν την πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών, καταστροφές ή δυσμενείς επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις για εξαιρετικούς και μόνο λόγους και με προεδρική έγκριση θα γίνονται και μέσα στις ΗΠΑ, προβλέπεται ακόμη.

Τουλάχιστον μία επίθεση του τύπου που περιγράφεται είναι γνωστή: πρόκειται για το σκουλήκι Stuxnet που φέρεται να καθυστέρησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλώντας προβλήματα στην φυγοκέντριση ουρανίου. Το σχέδιο –πιθανόν με τη βοήθεια του Ισραήλ- ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μπους και διατηρήθηκε και επεκτάθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Αλλά πηγή με καλή γνώση των πρακτικών της NSA ανέφερε στον Guardian ότι αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πλέον κανονικότητα: «Χακάρουμε παντού και τους πάντες. Είμαστε σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου».

Με δεδομένη την αντιπαράθεση με την Κίνα σχετικά με τις προσπάθειες κυβερνοκατασκοπείας έναντι των ΗΠΑ (κατά κρατικών φορέων και εταιρειών), η προεδρική διαταγή, σημειώνει ο Guardian, εντείνει τους φόβους για στρατιωτικοποίηση του διαδικτύου.

Το θέμα μάλιστα θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή ο Ομπάμα με τον ομόλογό του Λι Τζινπινγκ στη Καλιφόρνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024