Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ στο πλευρό των Παλαιστίνιων

Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ στο πλευρό των Παλαιστίνιων

Ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ απέσυρε σιωπηλά τη συμμετοχή του στο μεγάλο συνέδριο που οργανώνει στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρόεδρος, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ απέσυρε σιωπηλά τη συμμετοχή του στο μεγάλο συνέδριο που οργανώνει στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρόεδρος, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, πάντως, τo Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υποστήριξε ο Χόκινγκ δεν θα παραστεί στο συνέδριο για λόγους υγείας.

Ο παράλυτος Χόκινγκ, σήμερα 71 ετών, είχε δεχθεί την πρόσκληση του Σιμόν Πέρες να είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «Αντιμετωπίζοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Την Τετάρτη, η Βρετανική Επιτροπή για
τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Χόκινγκ «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το
μποϊκοτάζ με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και
την ομόφωνη συμβουλή των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δήλωσε αρχικά ότι ο Χόκινγκ είχε εγκρίνει την επίμαχη ανακοίνωση. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε στο Reuters ότι είχε κάνει λάθος.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «ο καθηγητής Χόκινγκ δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο για λόγους υγείας. Οι γιατροί τού συνέστησαν να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι ο Χόκινγκ δέχτηκε τις συμβουλές παλαιστίνιων επιστημόνων να συμμετέχει σε ένα ευρύτερο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Τον Απρίλιο η Ένωση Δασκάλων Ιρλανδίας έγινε ο πρώτος εκπαιδευτικός φορέας που ζήτησε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα ο Σύλλογος Ασιατικών-Αμερικανικών Σπουδών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, διάσημος για τις εργασίες του στις μαύρες τρύπες, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ αρκετές φορές στο παρελθόν, ωστόσο η στάση του άλλαξε το 2009, όταν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.

Αρκετές ακόμα προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και της ψυχαγωγίας, όπως ο Μπράιαν Ίνο, ο Έλβις Κοστέλο και η Άνι Λένοξ, έχουν επίσης αρνηθεί τα τελευταία χρόνια να εμφανιστούν στο Ισραήλ.

Πολλοί πάντως θεωρούν ότι το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ είναι επιλεκτικό και αναποτελεσματικό: «Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι» δήλωσε ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν, ο οποίος κέρδισε το «Βραβείο Ιερουσαλήμ» το 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024