Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δοκιμή «μαγικών μανιταριών» για την κατάθλιψη σκοντάφτει στη γραφειοκρατία

Δοκιμή «μαγικών μανιταριών» για την κατάθλιψη σκοντάφτει στη γραφειοκρατία

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχουν δώσει αμερικανικές μελέτες για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων με ναρκωτικά όπως το «ecstasy» και η κεταμίνη, μια κλινική δοκιμή που θα εξέταζε αν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια» σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή και βρετανική γραφειοκρατία.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχουν δώσει αμερικανικές μελέτες για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων με ναρκωτικά όπως το «ecstasy» και η κεταμίνη, μια κλινική δοκιμή που θα εξέταζε αν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια» σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή και βρετανική γραφειοκρατία.

Το πρόβλημα είναι ότι η ουσία ψιλοκυβίνη, το ψυχεδελικό συστατικό των μαγικών μανιταριών, είναι παράνομη στις περισσότερς χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της ουσίας σε επαρκείς ποσότητες, καθώς και η χρήση της στην έρευνα, απαιτούν ειδικές άδειες.

«Ζούμε σε ένα καθεστώς τρέλας όσον αφορά τον έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών» είπε ο Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του Βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστήμης, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νατ, καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, σχεδίασε την επίμαχη κλινική μελέτη, για την οποία έχει ήδη πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές Βιοηθικής, και έχει επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση 550.000 λιρών (σχεδόν 650.000 ευρώ) από το βρετανικό Συμβούλιο Βρετανικής Έρευνας.

Λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων, εξήγησε ο ερευνητής, καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει δεχθεί να παράξει τις απαιτούμενες ποσότητες ψιλοκυβίνης. Η περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτούσε έως και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα τριπλασίαζε την τιμή της ουσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τις Ψυχοτρόπες Ουσίες, η οποία υπογράφηκε τοι 1971, η ψιλοκυβίνη είναι ναρκωτικό Κλάσης 1, δηλαδή παρουσιάζει «υψηλό δυναμικό κατάχρησης» και δεν έχει αναγνωρισμένη ιατρική χρήση.

Ο Δρ Νατ υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές τηρούν «μια πρωτόγονη, παλιομοδίτικη στάση, θεωρώντας ότι τα ναρκωτικά Κλάσης Ι δεν μπορεί ποτέ να έχουν θεραπευτική αξία».

Κι όμως, ο Νατ πρότεινε τη νέα μελέτη έπειτα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδωσε η ψιλοκυβίνη σε ένα πείραμα με μικρό αριθμό υγιών εθελοντών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ψιλοκυβίνη ενδέχεται να προσφέρει αντικαταθλιπτική δράση επειδή μειώνει τη δραστηριότητα στο πρόσθιο προσαγώγιο, μια περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι υπερλειτουργεί στην κατάθλιψη.

«Ακόμα και σε υγιή άτομα, όσο περισσότερο απενεργοποιούνταν αυτή η περιοχή του εγκεφάλου υπό την επήρεια του φαρμάκου, τόσο καλύτερα αισθάνονταν δύο εβδομάδες αργότερα […] Αυτή είναι η βάση στην οποία θέλουμε να βασίσουμε τη [νέα] μελέτη» λέει ο Δρ Νατ.

Η προτεινόμενη δοκιμή θα διενεργούνταν σε 60 ασθενείς με κατάθλιψη που δεν παρουσίασαν βελτίωση με δύο προηγούμενες αντικαταθλιπτικές θεραπείες. Στη διάρκεια δύο ή τριών συνεδριών με ψυχοθεραπευτή, οι μισοί ασθενείς θα λάμβαναν ψιλοκυβίνη και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Η ψιλοκυβίνη είναι το ψυχοδραστικό συστατικών διαφόρων μανιταριών, κυρίως μανιτάρια του γένους Psilocybe που φύονται σε όλο τον κόσμο.

Η ψυχεδελική ουσία προκαλεί παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, διαταράσσει την αντίληψη και την αίσθηση του χρόνου, ωστόσο δεν παρουσιάζει υψηλή τοξικότητα ούτε πιστεύεται ότι είναι εθιστική.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης έχει δώσει σε μικρές κλινικές μελέτες και ένα άλλο ψυχεδελικό ναρκωτικό. Η κεταμίνη, γνωστή και ως «special-K» χρησιμοποιείται σήμερα ως κτηνιατρικό αναισθητικό, κυκλοφορεί όμως ευρέως και ως ναρκωτικό στα κλαμπ. Σύμφωνα με μια μικρή αμερικανική μελέτη, η κεταμίνη καταπολεμά την κατάθλιψη ταχύτερα από οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό έχει δοκιμαστεί έως σήμερα.

Θετικά αποτελέσματα έχει δώσει εξάλλου μια μικρή δοκιμή για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής με ψυχοθεραπεία και MDMA, τη δραστική ουσία του «ecstasy».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024