Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα δυναμικά παρούσα στο φετινό Mobile World Congress

Η Ελλάδα δυναμικά παρούσα στο φετινό Mobile World Congress

Με 25 ελληνικές εταιρίες και startups, η Ελλάδα έδωσε δυναμικά το παρών στο φετινό Mobile World Congress  που έλαβε χώρα από 25-28 Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη. Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση στον χώρο των κινητών κινητών εφαρμογών και της ψηφιακής επικοινωνίας ντύθηκε φέτος στα γαλανόλευκα, με την Ελλάδα να διαθέτει για πρώτη φορά το δικό της ξεχωριστό περίπτερο, προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών.

Με 25 ελληνικές εταιρίες και startups, η Ελλάδα έδωσε δυναμικά το παρών στο φετινό Mobile World Congress που έλαβε χώρα από 25 – 28 Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη. Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση στον χώρο των κινητών κινητών εφαρμογών και της ψηφιακής επικοινωνίας ντύθηκε φέτος στα γαλανόλευκα, με την Ελλάδα να διαθέτει για πρώτη φορά το δικό της ξεχωριστό περίπτερο, προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η ελληνική παρουσία στην Βαρκελώνη έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας) και την υποστήριξη άλλων τεσσάρων εθνικών συνδέσμων καινοτομίας και τεχνολογίας: ΕΝΕΒΗ (Μικροηλεκτρονική), ΕΒΙΔΙΤΕ (Αεροδιαστημική), ΗBio (Βιοτεχνολογία) και ΕΕΝΕ (Startups) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Σynergies για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε τόσο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπως το Mobile World Congress.

Το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης συνδιοργανώσε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή, συμμετέχοντας με 90.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ χορηγοί της ελληνικής αποστολής είναι η Samsung, η Eurobank και η Sprint Integrated Communications.

Η συμμετοχή ελληνικών εταιριών στις παραπάνω εκθέσεις δεν είναι ήσσονος σημασίας, με δεδομένο ότι οι εκθέσεις αυτές δεν έχουν έναν απλά εκθετικό χαρακτήρα αλλά αφορούν κυρίως σε δικτύωση και συνεχείς συναντήσεις με εταιρίες για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών.

Η σημασία του ελληνικού περιπτέρου

Αποτελεσματική και μεγαλύτερη δικτύωση, επιχειρηματικές συνεργασίες και επαφές, αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, οικονομικές και δοικητικές ελαφρύνσεις, ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των εταιριών της ελληνικής αποστολής προσμετρώνται στα σημαντικά «συν» της συμμετοχής με εθνικό περίπτερο στο φετινό Mobile World Congress.

Η Ελλάδα έδωσε δυναμικό παρών στην μεγαλύτερη «γιορτή» της ψηφιακής επικοινωνίας και η μικρή ελληνική «γωνία» τράβηξε τα βλέμματα. Μια μέρα πριν το Mobile World Congress ρίξει επίσημα αυλαία, στο επίσημο πάρτι που οργάνωσε το εθνικό περίπτερο προσφέροντας ρακί, κρητική γραβιέρα, μαστίχα, παξιμαδάκια και ελιές η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με αντίστοιχα πάρτι άλλων εθνικών αποστολών. Το παρών έδωσαν και επισκέπτες από τις επιχειρηματικές αποστολές χωρών όπως η Τουρκία, Λιθουανία, Μπουρούντι, Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Εσθονία, Αγγλία, Λιθουανία, Ισραήλ, Ρουμανία, Ν.Αφρική.

Σημειώνεται ότι δυναμική παρουσία στην έκθεση είχαν με δικά τους περίπτερα μεγάλες ελληνικές εταιρίες όπως η Velti, Intracom Telecom, η AMD Telecom, η Globo, η InternetQ και η Upstream.

Στο εθνικό περίπτερο βρίσκονταν μικρές ελληνικές εταιρίες με την οικονομική, διοικητική και σε πολλά άλλα επίπεδα υποστήριξη κυρίως του ΣΕΚΕΕ αλλά και των υπολοίπων συνδέσμων καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η Cytech μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο mobile marketing, έκανε δυναμική εμφάνιση στο Mobile World Congress υπό την ομπρέλα του εθνικού περιπτέρου με μια mobile marketing πλαρφόρμα η οποία δίνεται στους πελάτες της, με δυνατότητα χρήσης private label, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές τεχνικές mobile από το παραδοσιακό SMS μέχρι και την τεχνολογία NFC (ανέπαφες συναλλαγές).

Δυναμική εμφάνιση έκανε και η εταιρία Hotech, η οποία αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC (ανέπαφες συναλλαγές).Στο φετινό Mobile World Congress έκανε αισθητή την παρουσία της αναπτύσσοντας μια ειδική εφαρμογή για τους εκθέτες της έκθεσης με την οποία μπορούσαν να συγκεντρώνουν τα στοιχεία των επισκεπτών και να τα εξάγουν σε μια επεξεργάσιμη εφαρμογή. Επιπλέον, η εταιρία συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για το NFC που αποτελεί μια τεχνολογία αιχμής – τάση στο φετινό Mobile World Congress αλλά και για την παγκόσμια βιομηχανία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η εταιρία απέσπασε θετικές κριτικές από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, εστιάζοντας και στο θετικό αντίκτυπο που είχε για την ίδια η παρουσία της στο πλαίσιο του εθνικού περιπτέρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εντυπώσεις για την εταιρία Noveltech, εκπρόσωπος της οποίας έκανε λόγο για μεγαλύτερες δυνατότητες προβολής λόγω του εθνικού περιπτέρου, καλύτερη δικτύωση αλλά και συνεργασία μεταξύ των εταιριών του περιπτέρου. Η Noveltech που δραστηροποιείται στον χώρο των mobile & web applications/services παρουσίασε εαυτή στο Mobile World Congress με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα τουριστικής προβολής (Web Site, iOS & Android app) για Δήμους, Περιφέρειες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τουριστικής προβολής και υπηρεσιών και θέλουν να προσφέρουν στους επισκέπτες της περιοχής τους μια μοναδική εμπειρία.

Εκπρόσωπος της εταιρίας M – STAT mobile solutions η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για το mobile και web οικοσύστημα, δήλωσε συμπληρωματικά με τα παραπάνω ότι η συμμετοχή των εταιριών στο φετινό Mobile World Congress, με εθνικό περίπτερο, βοήθησε μεταξύ άλλων τις εταιρίες και στο να είναι πιο «υποψιασμένες» για την έκθεση και για τα επόμενα χρόνια.

Δυναμικό παρών έδωσε και η εταιρία Viva Payments με το προϊόν της viva wallet, ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, μέσω κινητού τηλεφώνου για μια σειρά από υπηρεσίες κλείνοντας επιχειρηματικές συνεργασίες ενώ θετικό πρόσημο στη συμμετοχή της με την ελληνική αποστολή βάζει και η εταιρία Regate η οποία εξειδικεύεται σε λύσεις που αυτοματοποιούν τις «εκτός των τειχών» της επιχείρησης λειτουργίες (πωλήσεις, merchandising, τεχνική υποστήριξη), με τη χρήση mobile τεχνολογιών. Με τη συμμετοχή της η εταιρία άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με εταιρίες του μεσογειακού χώρου.

Η Telenavis που δραστηριοποιείται στον χώρο της γεωγραφικής πληροφορικής, δήλωσε ικανοπιημένη από το αποτέλεσμα της συμμετοχής της, αφού ήρθε σε επαφή με ανάλογες επιχειρήσεις του εξωτερικού, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας Vidavo που αναπτύσσει ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες στον χώρο της υγείας έκανε λόγο για τον μεγάλο αριθμό των επισκεπών στο ελληνικό περίπτερο και για τις θετικές επαφές που πραγματοποίησε η εταιρία λόγω (και) της παρουσίας της στην έκθεση.

Δυναμική παρουσία και από τα ελληνικά startups

Σημαντική παρουσία στο ελληνικό περίπτερο είχαν και ελληνικές startups υπό την ομπρέλα του Mobile Monday Athens.

Το Mobile Monday είναι μια παγκόσμια κοινότητα με τοπικά παραρτήματα σε πάνω από 140 πόλεις ανά τον κόσμο. Σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ανάμεσα σε άτομα που εργάζονται ή έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον χώρο του mobile. Η Αθήνα, απέκτησε το δικό της Mobile Monday το 2011 με ιδρυτές τον κ.Ανδρέα Κωνσταντίνου της Visionmobile http://www.visionmobile.com/ και τη κ. Βίκη Κολοβού, ιδρύτρια της taggzy, http://taggzy.com/ μιας startup στο χώρο του mobile marketing, η οποία συμμετείχε και στην εθνική αποστολή στην Βαρκελώνη.

Στοχεύοντας στην ουσιαστική προβολή των ελληνικών startups μια έτερη startup η Jupitee (η οποία δίνει τα κατάλληλα εργαλεία στον χρήστη για να δημιουργήσει μόνος του την δική του εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα) δημιούργησε μια ειδική εφαρμογή στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι ελληνικές startups που έλαβαν μέρος στο Mobile World Congress με δυνατότητα κλεισίματος και των ραντεβού τους μέσω της εφαρμογής.

Σημειώνεται ότι πρόθεση του Mobile Monday Athens, του jupitee και του greekstartups.com που πήραν την πρωτοβουλία αυτή είναι η εφαρμογή να αποτελεί έναν ξεκάθαρο οδηγό για ελληνικές startups που δραστηροποιούνται στον χώρο του mobile. Για τον λόγο αυτό, η εφαρμογή θα εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το Mobile World Congress για χρήση της σε μελλοντικές εκθέσεις και για την ανάδειξη των ελληνικών startups.

Ήδη πριν την έναρξη του Mobile World Congress η ελληνική εφαρμογή βάζοντας την λέξη “MWC” στο iTunes ερχόταν δεύτερη στις αντίστοιχες για iPhone και πρώτη για το iPad, δείχνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική συμμετοχή.

Οι ελληνικές startups στην εφαρμογή είναι οι εξής: AnatsMcare, BugSense, CodeBender, Daily Secret, Dopios, Eventora, Fascinating, Incrediblue, Indifex, Instabuck, IRISena, Jupitee, Lazypub, Noowit, Now Doctor, Pajap, Parking Defenders, Pinnatta, Pinobo, Pollfish, Proto.io, Radiojar, Reethm, Sboing, Songreal, SourceLair, Taggzy, Taxibeat, Taxiplon, tradeNOW, Up2Five, Weather ex Machina, M.app, Megaventory και Workable. Σημαντική είδηση αποτελεί επίσης η συμμετοχή ελληνικών startups σε διαγωνισμούς που έγιναν στο φετινό Mobile World Congress.

Οι startups Taggzy και Warply που δραστηροποιούνται και οι δύο στον χώρο του mobile marketing επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού Barca Strata που οργανωνόταν από το περιοδικό MobileMarketing ανάμεσα σε 50 startups διεθνώς.

Επιπλέον, η startup BugSense που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο συλλογής – αναφοράς σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια κατασκευής μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, συγκαταλεγόταν στις δεκατρείς startups που επιλέχθησαν διεθνώς από το διεθνές μπλογκ τεχνολογίας TechCrunch.

για να παρουσιάσουν την εταιρία τους ενώπιον επενδυτών και πλείστων ενδιαφερόμενων.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποια νίκη, και μόνο η συμμετοχή ελληνικών startups στους παραπάνω διαγωνισμούς και η επιλογή τους στον τελικό δείχνει την δυναμική της ελληνικής startup κοινότητας που αναζητά τις αναφορές της και όπως φαίνεται της βρίσκει βαθμηδόν με επιτυχία.

Ελένη Νάτση

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024