Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής της Παρασκευής χτυπούσε τη Γη

Τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής της Παρασκευής χτυπούσε τη Γη

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, ένας βράχος σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου θα περάσει ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους -είναι το κοντινότερο πέρασμα που έχει καταγραφεί ποτέ για σώμα αυτού του μεγέθους. Οι ερευνητές της NASA αποκλείουν κάθε πιθανότητα πρόσκρουσης, προσφέρουν όμως μια ιδέα για το τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γη. Το πέρασμα θα μεταδοθεί ζωντανά στο in.gr μέσω του NASA TV.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, ένας βράχος σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου θα περάσει ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους -είναι το κοντινότερο πέρασμα που έχει καταγραφεί ποτέ για σώμα αυτού του μεγέθους.

Το πέρασμα, σε απόσταση μόλις 27.500 χιλιομέτρων πάνω από τη Τζακάρτα, θα μεταδοθεί ζωντανά στο in.gr μέσω του NASA TV. Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Η NASA έχει υπολογίσει την τροχιά του αστεροειδή 2012 DA14 με αρκετή ακρίβεια ώστε να αποκλείει κάθε πιθανότητα πρόσκρουσης.

Οι ερευνητές της υπηρεσίας έχουν ωστόσο μια ιδέα για το τι θα συνέβαινε αν ο αδέσποτος βράχος, διαμέτρου 45 μέτρων, χτυπούσε τον πλανήτη: η ισχύς της πρόσκρουσης θα απελευθέρωνε ενέργεια 2,5 μεγατόνων TNT, όσο ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.

Ένα τέτοιο συμβάν έχει καταγραφεί εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν: το 1908, ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος.


To συμβάν της Τουνγκούσκα ισοπέδωσε 1.200 τ.χλμ δάσους. Η φωτογραφία από την αποστολή τη Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών το 1927.

Σε γενικές γραμμές, οι προσκρούσεις σωμάτων διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων προκαλούν ολοσχερή αλλά τοπική καταστροφή, ενώ τα σώματα με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου θα είχαν επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Ένας αστεροειδής διαμέτρου γύρω στα δέκα χιλιόμετρα, ο οποίος προσέκρουσε στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού πριν από 65 εκατ. χρόνια, πιστεύεται ότι ήταν αρκετός για να εξαφανίσει τους δεινόσαυρους.

Ο 2012 DA14, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2012, είναι ένας από τους 500.000 αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που εκτιμάται ότι κινούνται σχετικά κοντά στη Γη. Από αυτούς, η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1%.

Ο αστεροειδής κινείται γύρω από τον Ήλιο περίπου στην ίδια τροχιά με τη Γη, σπάνια όμως πλησιάζει τόσο.

Στις 21.24 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή ο 2012 DA14 θα περάσει πάνω από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, η απόσταση Γης-Σελήνης είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη, ενώ οι γεωστατικοί δορυφόροι (ονομάζονται έτσι επειδή παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) απέχουν 35.800 χιλιόμετρα από τη Γη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024