Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από την εποχή της Παγγαίας παρασιτούν στον πλανήτη οι ταινίες

Από την εποχή της Παγγαίας παρασιτούν στον πλανήτη οι ταινίες

Το σκουλήκι της ταινίας παρασιτεί στα ζώα του πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 270 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτουν αβγά του τέρατος που βρέθηκαν σε απολιθωμένα κόπρανα καρχαρία. Το ασυνήθιστο εύρημα σημαίνει ότι οι ταινίες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, και μάλιστα επέζησαν στο χειρότερο κύμα μαζικής εξαφάνισης ειδών.

Το σκουλήκι της ταινίας παρασιτεί στα ζώα του πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 270 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτουν αβγά του τέρατος που βρέθηκαν σε απολιθωμένα κόπρανα καρχαρία.

Το ασυνήθιστο εύρημα σημαίνει ότι οι ταινίες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, αναφέρουν Βραζιλιάνοι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι ταινίες, γνωστές και ως κεστοειδείς, είναι παρασιτικά σκουλήκια στην ομάδα των πλατυελμίνθων. Αγκιστρώνονται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου σε πολλά σπονδυλωτά ζώα, όπως ο άνθρωπος, ο σκύλος και τα ψάρια, και μπορούν να φτάσουν σε μήκος αρκετών μέτρων. Όταν ενηλικιωθούν, παράγουν αβγά σε τεράστιες ποσότητες, τα οποία απελευθερώνονται με τα κόπρανα για να βρουν νέους ξενιστές.


Αυτή η ταινία, του είδους Taenia saginata, αφαιρέθηκε από άνθρωπο και έχει μήκος 2 μέτρα (Πηγή: CDC)

Τα απολιθώματα ταινίας είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε είχαν την τύχη να εντοπίσουν μικροσκοπικά αβγά σε ένα απολιθωμένο κόπρανο καρχαρία, το οποίο έκοψαν σε λεπτές φέτες και εξέτασαν στο μικροσκόπιο.

Ο «κοπρόλιθος», όπως ονομάζεται το αρχαίο κόπρανο, περιείχε 93 οβάλ αβγά με διάμετρο 150 μικρόμετρα, λίγο μεγαλύτερη από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Ένα από τα αβγά περιείχε μάλιστα μια προνύμφη ταινίας, στης οποία το στόμα διακρίνονται τα μικροσκοπικά άγκιστρα με τα οποία συγκρατείται στη θέση του το παράσιτο.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι ταινίες ζούσαν και βασίλευαν ήδη από την εποχή της Παγγαίας, της υπερηπείρου που συγκέντρωνε κάποτε όλη την ξηρά της Γης.

Αρκετά αργότερα, πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια, η Γη έζησε το χειρότερο κύμα μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία της.

Σε αυτή την εξαφάνιση της Περμίου χάθηκε το 90% των θαλάσσιων οργανισμών και το 70% των χερσαίων, όπως φαίνεται όμως η ταινία δεν είχε πρόβλημα επιβίωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024