Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φουσκωτό δωμάτιο θα προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Φουσκωτό δωμάτιο θα προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η NASA συμφώνησε να αγοράσει μια πειραματική φουσκωτή υπομονάδα που θα δοκιμαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το κατοικήσιμο μπαλόνι αναπτύσσεται από την εταιρεία Bigelow Aerospace, η οποία φιλοδοξεί να εκτοξεύσει στο μέλλον φουσκωτά διαστημικά ξενοδοχεία.

Η NASA συμφώνησε να αγοράσει μια πειραματική φουσκωτή υπομονάδα που θα δοκιμαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το κατοικήσιμο μπαλόνι, με την ονομασία ΒEAM, θα είναι το τρίτο πρωτότυπο που κατασκευάζει η εταιρεία Bigelow Aerospace, με έδρα το Λας Βέγκας, την οποία ίδρυσε το 1999 ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων Ρόμπερτ Μπίγκελοου.

Η Bigelow έγινε πρωτοσέλιδο το 2006 όταν εκτόξευσε το πρώτο πειραματικό φουσκωτό σκάφος. Ένα ακόμα πρωτότυπο ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα και παραμένει σήμερα σε τροχιά.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει φουσκωτά τροχιακά σκάφη σε ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ακόμα και σε πλούσιους ιδιώτες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο Διάστημα. Παρά τα προβλήματα που συναντά στο εγχείρημά της, έχει υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες για μελλοντικά σκάφη
με επτά ερευνητικά ιδρύματα στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία,
τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και το Ντουμπάι.

Τα φουσκωτά σκάφη, κατασκευασμένα με ελαστικά αλλά ανθεκτικά υλικά σαν το Kevlar, βασίστηκαν στα δεδομένα του προγράμματος TransHab που υλοποίησε η NASA τη δεκαετία του 1990. Η Bigelow αγόρασε την τεχνολογία από τη NASA, η οποία συμφώνησε τώρα να πληρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του BEAM.

Οι δοκιμές της NASA έδειξαν ότι οι φουσκωτοί χώροι διαβίωσης παρουσιάζουν πράγματι σημαντικά πλεονεκτήματα. Το BEAM, ένας φουσκωτός κύλινδρος με μήκος 4 μέτρα και διάμετρο 3,2 μέτρα, θα ζυγίζει μόλις 1.300 κιλά, τρεις φορές λιγότερο από μεταλλικές υπομονάδες αντίστοιχου μεγέθους. Το μειωμένο αυτό βάρος ρίχνει δραστικά το εκτιμώμενο κόστος της εκτόξευσης.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό, το BEAM θα συνδεθεί το 2015 στην αμερικανική υπομονάδα Tranquilty του ISS, οπότε θα φουσκώσει με αέρα υπό πίεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024