Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες είδη μικροβίων διασχίζουν τον Ειρηνικό πετώντας

Χιλιάδες είδη μικροβίων διασχίζουν τον Ειρηνικό πετώντας

Ένας αναπάντεχα μεγάλος αριθμός μικροβίων από την Ασία καταφθάνουν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ως επιβάτες των σύννεφων σκόνης που διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη. «Βρισκόμαστε πια κοντά στην απόφαση να ονομάσουμε την ατμόσφαιρα οικοσύστημα» σχολιάζουν οι ερευνητέ.

Ένας αναπάντεχα μεγάλος αριθμός μικροβίων από την Ασία καταφθάνουν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ως επιβάτες των σύννεφων σκόνης που διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει ότι περίπου 7,1 εκατομμύρια τόνοι αερολυμάτων -σκόνη, νεκρά κύτταρα, μικροοργανισμοί και άλλα σωματίδια- διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό πετώντας στην τροπόσφαιρα, το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας όπου εκδηλώνονται σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Δείτε ακόμα:
Αφρικανική σκόνη, πληγή για την Αθήνα, ευλογία για τον Αμαζόνιο\
Η πιτυρίδα, οι τρίχες και η γύρη επηρεάζουν το κλίμα

Η ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει τα νέα ευρήματα εξέτασε δείγματα της σκόνης που φτάνει στην κορυφή του Όρους Μπάτσελορ στο Όρεγκον, το οποίο διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στην τροπόσφαιρα.

Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να μετρήσει τα διαφορετικά είδη μικροβίων αφήνοντας τα δείγματα να αναπτυχθούν σε θρεπτικά συστατικά. Τον Ιούλιο, ανακοίνωσαν ότι είχαν μετρήσει μόλις 18 είδη.

Αυτή τη φορά, η ομάδα του Μάικλ Ρόμπερτς, ερευνητή της NASA, πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις στα δείγματα σκόνης και ανίχνευσε DNA από συνολικά 2.100 είδη, από τα οποία περίπου τα μισά ήταν βακτήρια και τα υπόλοιπα μύκητες.

Πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων είναι γνωστό ότι σχηματίζουν ανθεκτικά σπόρια που αντέχουν στις πιο αντίξοες συνθήκες και πιθανότατα επιζούν στο ταξίδι, αναφέρουν οι ερευνητές. Παραμένει πάντως ασαφές πώς οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν τα οικοσυστήματα της Δυτικής Αμερικής.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευτούν το Φεβρουάριο στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, είναι όμως ήδη διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πια κοντά στην απόφαση να ονομάσουμε την ατμόσφαιρα οικοσύστημα» σχολίασε ο Ντέιβιντ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024