Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις χιλιετίες μετά, τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου συνεχίζουν να μεγαλώνουν

Τρεις χιλιετίες μετά, τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου συνεχίζουν να μεγαλώνουν

Βαθιά μέσα στα δάση της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, μια γιγάντια σεκόγια σε ύψος ουρανοξύστη μόλις ανακηρύχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στη Γη: ο όγκος του φτάνει τα 1.530 κυβικά μέτρα και η περιφέρειά του τα 30 μέτρα. Οι λεπτομερείς μετρήσεις, τις οποίες δημοσιεύει το περιοδικό National Geographic, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι ο αιωνόβιος γίγαντας συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τα 3.240 χρόνια ζωής του.

Βαθιά μέσα στα δάση της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, μια γιγάντια σεκόγια σε ύψος ουρανοξύστη μόλις ανακηρύχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στη Γη: ο όγκος του φτάνει τα 1.530 κυβικά μέτρα και η περιφέρειά του τα 30 μέτρα.

Οι λεπτομερείς μετρήσεις, τις οποίες δημοσιεύει το περιοδικό National Geographic, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι ο αιωνόβιος γίγαντας συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τα 3.240 χρόνια ζωής του, διαψεύδοντας τη θεωρία ότι τα υπεραιωνόβια δέντρα αναπτύσσονται πιο αργά καθώς γερνούν.

Κρεμασμένοι με σχοινιά μέσα στο απέραντο φύλλωμα του Προέδρου, όπως ονομάζεται το δέντρο (προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ) οι ερευνητές πέρασαν ένα μήνα μετρώντας ακόμα και το μικρότερο κλαδάκι και εξάγοντας περίπου 15 δείγματα του κορμού για να υπολογίσουν το ρυθμό ανάπτυξης.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο Πρόεδρος διαθέτει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια φύλλα -πιθανώς περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο δέντρο στη Γη- και στους έξι μήνες που διαρκεί η περίοδος ανάπτυξης κάθε χρόνο παράγει ένα κυβικό μέτρο νέου ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι η γιγάντια σεκόγια απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο φυτό.

Οι δακτύλιου ανάπτυξης του κορμού δείχνουν ότι ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε δραματικά το 1580 μ.Χ, μια ασυνήθιστα κρύα χρονιά, κατά την οποία οι θερμοκρασίες στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα παρέμεναν σχεδόν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου ακόμα και το καλοκαίρι.

«Πιστεύω ότι είναι το πιο μεγαλοπρεπές δέντρο σε όλα τα βουνά του κόσμου» σχολίασε ο ο Στίβεν Σίλετ, ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Χούμπολτ στην Καλιφόρνια, ο οποίος μέτρησε τον Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια μαθηματική φόρμουλα για το ρυθμό απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα σε αυτά τα εμβληματικά δέντρα.

Η λίστα της Wikipedia με τα μεγαλύτερα δέντρα σεκόγια δεν έχει ενημερωθεί ακόμα με τα δεδομένα του Δρ Σίλετ.

Ο Πρόεδρος, ύψους 73,4 μέτρων. θεωρούνταν ως σήμερα η τρίτη πιο ογκώδης σεκόγια του κόσμου. Ανεβαίνει τώρα στη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη παραμένει ο «Στρατηγός Σέρμαν» με ύψος 83,8 μέτρα και όγκο που υπερβαίνει τον όγκο του Προέδρου κατά περίπου 186 κυβικά μέτρα.

Και τα δύο δέντρα ανήκουν στο είδος κωνοφόρου Sequoiadendron giganteum, ενδημικό της Σιέρα Νεβάδα, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος και βαρύτερος οργανισμός στη Γη.

Ψηλότερο δέντρο του κόσμου θεωρείται πάντως το συγγενικό είδος κωνοφόρου Sequoia sempervirens, το οποίο επίσης απαντάται στην Καλιφόρνια και φτάνει σε ύψος τα 115 μέτρα.

Το ψηλότερο δέντρο όλων των εποχών ήταν ένας ευκάλυπτος Eucalyptus regnans στη Βικτόρια της Αυστραλίας που είχε κοπεί το 1871 ή το 1872 και μετρήθηκε στο έδαφος στα 132,6 μέτρα. Το ρεκόρ αυτό πάντως αμφισβητείται.

Τα πρωτεία του ψηλότερου εν ζωή δέντρου ανήκουν τώρα σε μια Sequoia sempervirens με την ονομασία Υπερίων, η οποία φτάνει τα 115, 61 μέτρα.

Συγκριτικά, ο Πύργος Αθηνών έχει ύψος 103 μέτρα και ο Λευκός Πύργος 34 μέτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024