Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος για το κλίμα στο Κατάρ, πολλοί όμως δυσπιστούν με τον οικοδεσπότη

Σύνοδος για το κλίμα στο Κατάρ, πολλοί όμως δυσπιστούν με τον οικοδεσπότη

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έμειναν έκπληκτες όταν το Κατάρ, η χώρα με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επελέγη να φιλοξενήσει το νέο γύρο διεθνών διαπραγματεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι όμως το θέμα του οικοδεσπότη που περιορίζει την αισιοδοξία...

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έμειναν έκπληκτες όταν το Κατάρ, η χώρα με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επελέγη να φιλοξενήσει το νέο γύρο διεθνών διαπραγματεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι όμως το θέμα του οικοδεσπότη που περιορίζει την αισιοδοξία…

Η Σύνοδος της Ντόχα, στο πλαίσιο της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είναι η συνέχεια της περυσινής συνόδου στη Νότιο Αφρική, στην οποία οι πλούσιες και οι αναπτυσσόμενες χώρες κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που ονομάστηκε Πλατφόρμα τoυ Ντέρμπαν:

Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το λεγόμενο Πρωτόκολλο του Κιότο, μια δεσμευτική συμφωνία που λήγει φέτος, καθώς και να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από την πλευρά τους, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη νέα διεθνή συμφωνία που θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το 2015.

Κύρια ζητούμενα στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα:

  • Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα είναι φυσικά τα χρήματα: Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν συμφωνήσει από το 2009 να διαθέτουν έως και 100 δισ. δολάρια το χρόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες, ξεκινώντας με ένα κονδύλι εκκίνησης ύψους 30 δισ. Ωστόσο αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, κατηγορούνται τώρα ότι διοχετεύουν στο ταμείο για το κλίμα πόρους που προορίζονταν για αναπτυξιακή βοήθεια. Σύμφωνα μάλιστα με την οργάνωση Oxfam, μόνο το 33% της νέας χρηματοδότησης για το κλίμα προέρχεται πράγματι από νέους πόρους.
  • Ένα άλλο κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, είναι τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχουν «περισσέψει» σε αρκετές χώρες της ΕΕ, οι οποίες θέλουν να τα αξιοποιήσουν στο μέλλον. Δεδομένου όμως ότι το πλεόνασμα των δικαιωμάτων (τα οποία μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται) φτάνει τα 13 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, πολλοί θεωρούν ότι η χρήση αυτού του πλεονασματικού θα στερούσε κάθε νόημα από μελλοντικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών

Οι συνομιλίες, που ήταν ήδη προβληματικές, συνεχίζονται από τη Δευτέρα σε μια χώρα-μέλος του OPEC που δεν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το κλίμα και μάλιστα επέλεξε έναν πρώην υπουργό Πετρελαίου ως προεδρεύοντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με έκθεση της WWF το Μάιο, εξάλλου, το Κατάρ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι για τους πολίτες της αραβικής χώρας, το πετρέλαιο είναι πάφθηνο και το ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν.

Εγώ προσωπικά δεν θα επέλεγα το Κατάρ» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραούλ Εστράδα, ένας από τους αρχιτέκτονες του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997.

Πιο γλαφυρό ήταν το σχόλιο της ομάδας πίεσης Avaaz, σύμφωνα με την οποία «το να επιλέγει κανείς έναν από τους ηγέτες του OPEC ως επικεφαλής των συνομιλιών για το κλίμα είναι σαν να ζητάς από τον Δράκουλα να επιβλέπει μια τράπεζα αίματος».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το Κατάρ έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, ωστόσο θεωρείται αναπτυσσόμενη χώρα και επομένως δεν υπόκειται σε δεσμευτικούς στόχους -και δεν έχει θέσει ούτε εθελοντικούς.

Από την άλλη, πάντως, το Κατάρ είναι απίθανο να προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες με σκοπό απλώς να τις δυναμιτίσει.

Όπως μάλιστα έθεσε το θέμα η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, το Κατάρ, χώρα της ερήμου, χρησιμοποιεί σήμερα μόνο αφαλατωμένο νερό, δεν μπορεί να παράγει καθόλου τρόφιμα, και επιπλέον απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ίσως επομένως να έχει συμφέρον να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, όσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κι αν διαθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024