Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρομποτικό αυτοκίνητο πιάνει τα 200 σε πίστα αγώνων

Ρομποτικό αυτοκίνητο πιάνει τα 200 σε πίστα αγώνων

Ένα Audi TTS που έχει τροποποιηθεί ώστε να οδηγεί τον εαυτό του έχασε για λίγα δευτερόλεπτα έναν αγώνα ταχύτητας στην Καλιφόρνια -έφτασε όμως τα 193 χιλιομέτρων την ώρα και κατάφερε να μείνει στο δρόμο παρά τις κλειστές στροφές.

Ένα Audi TTS που έχει τροποποιηθεί ώστε να οδηγεί τον εαυτό του έχασε για λίγα δευτερόλεπτα έναν αγώνα ταχύτητας στην Καλιφόρνια -έφτασε όμως τα 193 χιλιομέτρων την ώρα και κατάφερε να μείνει στο δρόμο παρά τις κλειστές στροφές.

Το ρομποτικό Audi, με την ονομασία «Σέλι», είναι ένα συμβατικό αυτοκίνητο παραγωγής που τροποποιήθηκε στο Εργαστήριο Έρευνας Αυτοκίνησης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Απέκτησε έτσι κεντρικό υπολογιστή που χειρίζεται το τιμόνι, αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα όρια του δρόμου και τα εμπόδια, καθώς και αισθητήρες που μετρούν την πρόσφυση των ελαστικών ανά πάσα στιγμή.

Η Σέλι αναμετρήθηκε με έναν οδηγό που είχε ήδη εξοικειωθεί με την πίστα ταχύτητας Thunderhill της Καλιφόρνια. Έφτασε στο τέρμα με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων, απέδειξε όμως ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να μάθουν από την πείρα των καλύτερων πιλότων.

Δείτε ακόμα:
Η Καλιφόρνια ανοίγει το δρόμο στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Αυτοκίνητα που συνεννοούνται μεταξύ τους εξορμούν κατά χιλιάδες στο Μίσιγκαν
Δίπλωμα οδήγησης στη Νεβάδα για τα ρομποτικά αυτοκίνητα της Google

Οι 15 στροφές της πίστας Thunderhill δημιουργούν μια σειρά από προκλήσεις για το αυτόνομο όχημα, εξήγησε ο καθηγητής Κρις Γκέρντις, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος, μιλώντας στο φεστιβάλ επιστήμης «Big Science» που οργανώνει το περιοδικό The Atlantic.

«Αυτό που κάνουν καλά οι ανθρώπινοι οδηγοί είναι να νιώθουν τα όρια του αυτοκινήτου και να το σπρώχνουν λίγο παραπέρα» σχολίασε.

Για παράδειγμα, είπε, στις στροφές υψηλής ταχύτητας τα λάστιχα φτάνουν στο όριο της πρόσφυσης που μπορούν να προσφέρουν, οπότε το αυτοκίνητο δεν μπορεί να στρίψει με το τιμόνι και οι οδηγοί χρησιμοποιούν το χειρόφρενο και το γκάζι για να πάρουν τη στροφή.

«Απώτερος στόχος μας δεν είναι να «ρομποτοποιήσουμε» τους αγώνες ταχύτητας αλλά […] να μάθουμε από τους καλύτερους οδηγούς και να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για συστήματα ασφάλειας» επισήμανε ο καθηγητής.

Για παράδειγμα, είπε, τα μαθηματικά που εξηγούν πώς συμπεριφέρεται ένα όχημα σε μια στροφή-φουρκέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των ρομποτικών αυτοκινήτων όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Στο μέλλον, επομένως, τα ρομπότ θα μπορούσαν να μας κρατούν ασφαλείς εφαρμόζοντας τις τεχνικές των αγώνων ταχύτητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024