Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νανοσωματίδια χρυσού σε χρωματικό τεστ για HIV και καρκίνο

Νανοσωματίδια χρυσού σε χρωματικό τεστ για HIV και καρκίνο

Ένα φθηνό τεστ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ιούς όπως ο HIV του AIDS ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό, αλλά και κάποιους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, αναπτύχθηκε στο Ιmperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το τεστ νανοσωματιδίων χρυσού είναι πιο ευαίσθητο και δίνει γρήγορα αποτελέσματα, ορατά με γυμνό μάτι.

Ένα φθηνό τεστ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ιούς όπως ο HIV του AIDS ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό, αλλά και κάποιους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του από το Imperial College του Λονδίνου, το νέο τεστ είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, δίνοντας υπόσχεση για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με νανοσωματίδια χρυσού

Το τεστ που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» βασίζεται σε χρήση νανοσωματιδίων χρυσού και δίνει γρήγορα αποτέλεσμα ορατό διά γυμνού οφθαλμού – το δείγμα γίνεται μπλε όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό και κόκκινο όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. «Η προσέγγισή μας έχει περισσότερη ευαισθησία, δεν απαιτεί τη χρήση εξεζητημένων εργαλείων και μηχανημάτων και είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες» ανέφερε η Δρ Μόλι Στίβενς που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

H εξέταση αφορά ανάλυση του ορού του αίματος – ενός διάφανου υγρού που εξάγεται από τα δείγματα αίματος – για ύπαρξη ειδικών βιοδεικτών που συνδέονται με διαφορετικές ασθένειες.

Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον ιό HIV του ΑΙDS το τεστ αναζητά έναν βιοδείκτη του ΗΙV που ονομάζεται p24. Eάν ο p24 εντοπιστεί στον ορό του αίματος, ακόμη και σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις, κάνει τα χρυσά νανοσωματίδια να δημιουργούν συσσωματώσεις σε μη φυσιολογικά μοτίβα – έτσι το υγρό γίνεται μπλε. Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και δεν ανιχνεύεται η ύπαρξη του p24 τότε να χρυσά νανοσωματίδια διαχωρίζονται σε μικρές σφαίρες που δίνουν κόκκινο αποτέλεσμα.

Πιο ευαίσθητο στη διάγνωση του HIV

Σύμφωνα με τη δρα Στίβενς το συγκεκριμένο τεστ είναι πιο ευαίσθητο από τα καλύτερα τεστ που υπάρχουν σήμερα για την ανίχνευση του HIV. «Στα πειράματά μας το νέο τεστ ανίχνευσε τον HIV σε επίπεδα τόσο χαμηλά ώστε να μην είναι δυνατή η ανίχνευσή τους με τα υπάρχοντα τεστ της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR) – τα οποία και θεωρούνται σήμερα ως ο χρυσός κανόνας για τη διάγνωση του HIV».

Και για τον καρκίνο του προστάτη

Το τεστ χρησιμοποιήθηκε και για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη μέσω της ανίχνευσης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA). Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν μικροσκοπικά χρυσά αστέρια «φορτωμένα» με αντισώματα τα οποία προσδένονταν στο PSA και δημιουργούσαν ένα ασημί περίβλημα, το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί κάτω από το μικροσκόπιο. Η ερευνήτρια τόνισε ότι το τεστ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στην περίπτωση του καρκίνου ανιχνεύοντας εγκαίρως δείκτες ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα που μαρτυρούν υποτροπή μετά από αφαίρεση κάποιου όγκου.

Στόχος η διάγνωση πλήθους ασθενειών

Η Δρ Στίβενς σημείωσε ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να υποστεί αλλαγές ώστε να ανιχνεύει και άλλες ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, η φυματίωση και η ελονοσία αλλά και τη σηψαιμία. Προσέθεσε ότι η ίδια και ο συνεργάτης της στην ανάπτυξη της εξέτασης Ρομπέρτο ντε λα Ρίκα σχεδιάζουν να προσεγγίσουν σύντομα μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να διατεθεί η εξέταση σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024