Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Microsoft παρουσίασε τα Windows 8 μια μέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία τους

H Microsoft παρουσίασε τα Windows 8 μια μέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία τους

Η Μicrosoft προχώρησε την Πέμπτη στα επίσημα αποκαλυπτήρια των Windows 8, μιας ριζικά ανανεωμένης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος, με την οποία ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος την ώρα που η προσοχή της αγοράς απομακρύνεται από το PC και εστιάζεται στις φορητές συσκευές. Ως απάντηση στην Apple και την Google, η Μicrosoft παρουσίασε επίσης την ταμπλέτα Surface, τον πρώτο υπολογιστή που κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία.

Η Μicrosoft προχώρησε την Πέμπτη στα επίσημα αποκαλυπτήρια των Windows 8, μιας ριζικά ανανεωμένης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος, με την οποία ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος την ώρα που η προσοχή της αγοράς απομακρύνεται από το PC και εστιάζεται στις φορητές συσκευές. Ως απάντηση στην Apple και την Google, η Μicrosoft παρουσίασε επίσης την ταμπλέτα Surface, τον πρώτο υπολογιστή που κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία.

«Επανασχεδιάζουμε τα Windows και επανασχεδιάζουμε ολόκληρη την αγορά των PC» είπε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.

Δείτε στο tech.in.gr
O Μπιλ Γκέιτς μιλάει για τα Windows 8 και το «εξαιρετικό» Surface
Οι τιμές των πρώτων tablet της Microsoft με Windows RT Surface

Οι πρώτοι υπολογιστές Windows 8 φτάνουν στα αμερικανικά καταστήματα την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα θα αρχίσει η διάθεση του Surface, το οποίο όμως θα πωλείται αποκλειστικά από τα καταστήματα της Μicrosoft και από τον τον δικτυακό τόπο της.


Η επιφάνεια εργασίας αντικαθίσταται από δυναμικά tiles (Πηγή: Microsoft)

Η παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, ενώπιον περίπου 1.000 δημοσιογράφων και εκπροσώπων της βιομηχανίας, άνοιξε με τον Στίβεν Σινόφσκι, επικεφαλής του τμήματος Windows της Microsoft, o οποίος επέδειξε τη νέα εμφάνιση του λογισμικού.

Τα Windows 8 σηματοδοτούν μια από τις δραστικότερες μεταρρυθμίσεις εδώ και τουλάχιστον 17 χρόνια, ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία και πρόκληση για τους χρήστες που θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας–και, ως γνωστόν, οι αλλαγές φοβίζουν πολλούς.

Η νέα έκδοση καταργεί το κουμπί «Έναρξη» που υπήρχε σε όλες τις εκδόσεις από το 1995, υποστηρίζει πλήρως τις οθόνες αφής και αντικαθιστά τα εικονίδια της οθόνης με δυναμικά «πλακάκια» ή tiles.

Εκτός του ότι λειτουργούν σαν κουμπιά για την έναρξη προγραμμάτων και εφαρμογών, τα πλακάκια προβάλλουν ενημερώσεις από δυναμικά app, από αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τους τίτλους ειδήσεων και τον καιρό.

Οι χρήστες θα μπορούν πάντως να επιλέξουν μια πιο παραδοσιακή εμφάνιση desktop.


O Μάικλ Ανγκουίλο, αντιπρόεδρος του τμήματος Windows Planning, επιδεικνύει το Surface (Πηγή: Reuters)

Μια από τις εκδόσεις των Windows 8, με την ονομασία Windows RT, είναι το πρώτο λειτουργικό της Microsoft που τρέχει σε φορητές συσκευές με επεξεργαστές που βασίζονται στο σχεδιασμό της βρετανικής εταιρείας ARM (η πλήρης έκδοση των Windows 8 τρέχει σε επεξεργαστές Intel και AMD που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική x86).

Οι χρήστες συσκευών Windows RT θα μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές αποκλειστικά μέσω του Windows Store της Microsoft, το οποίο ακολουθεί τη λογική του δημοφιλούς App Store της Apple και του ανάλογου καταστήματος της Google.

To Surface, η πρόταση της Microsoft στις ταμπλέτες, έχει ανταγωνιστές στην Apple και τα Android και μάλλον θα κινηθεί καλά στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Κοστίζει όμως 599 δολάρια και για την ώρα δεν διατίθεται ευρέως.

Το άνοιγμα προς τις ταμπλέτες γίνεται σε μία αγορά που άνοιξε η Apple και διαμορφώνεται από τον άλλο μεγάλο γίγαντα, την Google. Δείχνει όμως καθαρά και τις μελλοντικές τάσεις αφού οι καταναλωτές δείχνουν να στρέφονται από τους υπολογιστές προς εύχρηστες και «κλειστές» συσκευές τύπου iPhone/iPad, φθηνότερες, επεκτάσιμες αλλά ίσως λιγότερο καλογυαλισμένες όπως αυτές με λογισμικό Android, ή και ταμπλέτες ανάγνωσης τύπου Kindle ή Nook.

Το λανσάρισμα των νέων Windows και του Surface συνοδεύεται από διαφημιστική καμπάνια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων -ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Microsoft στα νέα προϊόντα της.

Αλλαγή προσανατολισμού;

Ο Στιβ Μπάλμερ έχει δηλώσει εξάλλου ότι η Μicrosoft αλλάζει τον προσανατολισμό της από εταιρεία λογισμικού σε εταιρεία υλικού και υπηρεσιών, πλησιάζοντας έτσι περισσότερο το μοντέλο της Apple.

Και παρόλο που η Microsoft δείχνει να χάνει έδαφος στις νέες αγορές που επανακαθορίζουν το τοπίο της αγοράς, η ιστορία της έχει δείξει ότι είναι καλή στο να μπαίνει τελευταία στο παιχνίδι.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την υποδοχή που επιφυλάσσει η αγορά στα νέα Windows.

H προηγούμενη έκδοση Windows 7 ξεπέρασε πρόσφατα τα 670 εκατομμύρια χρήστες, ωστόσο οι μισοί από τους χρήστες της προπερασμένης έκδοσης, Windows XP, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024