Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tα βιολογικά τρόφιμα «λίγο πιο ασφαλή, αλλά όχι πιο θρεπτικά»

Tα βιολογικά τρόφιμα «λίγο πιο ασφαλή, αλλά όχι πιο θρεπτικά»

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ούτε μειώνουν τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από ερευνητές του Στάνφορντ. Τα συμβατικά τρόφιμα είναι ωστόσο πιθανότερο να φέρουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ή πολυανθεκτικά μικρόβια σε ορισμένες χώρες.

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ούτε μειώνουν τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από ερευνητές του Στάνφορντ. Τα συμβατικά τρόφιμα είναι ωστόσο πιθανότερο να φέρουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ή πολυανθεκτικά μικρόβια σε ορισμένες χώρες.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην έγκριτη επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά: Ημεγάλη γκάμα διαφορετικών πρακτικών στις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στις μεθόδους που έχουν ακολουθήσει οι μέχρι σήμερα έρευνες, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Βρήκαμε πολύ λίγες μελέτες που εξέταζαν την υγεία πληθυσμών που τρέφονται κυρίως με βιολογικά προϊόντα, συγκριτικά με πληθυσμούς που καταναλώνουν κυρίως συμβατικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την κλινική αξία των ευρημάτων» διευκρινίζει η Δρ Κρίσταλ Σμιθ Σπάνγκλερ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μία βιολογική φάρμα στην άλλη, σε γενικές γραμμές όμως τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα και δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Στις ΗΠΑ, τα βιολογικά εκτροφεία δεν δίνουν στα ζώα αντιβιοτικά και ορμόνες, όπως συνηθίζεται στα συμβατικά. Στην Ευρώπη, όμως, η χρήση αντιβιοτικών πάχυνσης και ορμονών δεν επιτρέπεται στη ζωική παραγωγή.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λόγων για τους οποίους οι καταναλωτές δέχονται να πληρώσουν έως και δύο φορές περισσότερο για τα βιολογικά προϊόντα -μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πιο θρεπτικά, πιο νόστιμα ή πιο ασφαλή, ή ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ δηλώνουν ότι ξεκίνησαν τη μελέτη επειδή πολλοί ασθενείς ρωτούσαν εάν θα έπρεπε να προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα. Ανέτρεξαν σε χιλιάδες προηγούμενες μελέτες και επέλεξαν 237 για τη μετα-ανάλυση. Τα βασικά συμπεράσματα είναι:

  • Τα βιολογικά προϊόντα, από τα λαχανικά μέχρι το κρέας και τα αβγά, δεν διαφέρουν από τα συμβατικά ως προς την περιεκτικότητα σε βιταμίνες
  • Ήταν επίσης εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα από παθογόνα βακτήρια, όπως η E.coli (στα λαχανικά) και η Salmonella (στο κοτόπουλο)λ
  • Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων απαντώνται 30% πιο συχνά στα συμβατικά προϊόντα (7% των δειγμάτων έναντι 38% στα συμβατικά).
  • Σε κάθε περίπτωση όμως ο κίνδυνος υπέρβασης των αποδεκτών ορίων στα φυτοφάρμακα ήταν μικρός.
  • Τα συμβατικά ζωικά προϊόντα ήταν 33% πιθανότερο να είναι μολυσμένα από βακτήρια ανθεκτικά σε τρία ή περισσότερα αντιβιοτικά.

Όπως επισημαίνει η Δρ Σμιθ-Σπάνγκλερ, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν η απουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, ειδικά στα παιδιά και τις εγκύους.

Η μελέτη δεν εξέτασε την περιβαλλοντική διάσταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με εντομοκτόνα και λιπάσματα που καταλήγουν σε λίμνες και θάλασσες, σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα και γι’ αυτό απαιτούν μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024