Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραδιενέργεια ρεκόρ στα ψάρια σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα

Ραδιενέργεια ρεκόρ στα ψάρια σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα

Επίπεδα ρεκόρ ραδιενεργού καισίου εντοπίστηκαν σε ψάρια που αλιεύθηκαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ραδιενεργός μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή πάνω από ενάμισι χρόνο αφότου ξέσπασε η πυρηνική κρίση και πρέπει να διενεργηθεί πλήρη έρευνα σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Φουκουσίμα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε, εν τω μεταξύ, τη βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Επίπεδα ρεκόρ ραδιενεργού καισίου εντοπίστηκαν σε ψάρια που αλιεύθηκαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ραδιενεργός μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή πάνω από ενάμισι χρόνο αφότου ξέσπασε η πυρηνική κρίση. Την ίδια στιγμή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε ότι μέτρησε 25.800 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σε ψάρια, επίπεδο 258 φορές υψηλότερο από τις κυβερνητικές προδιαγραφές ασφαλείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενεργού μόλυνσης σε ψάρια ήταν 18.700 μπεκερέλ ανά κιλό που είχαν μετρηθεί σε σολομό, ο οποίος είχε αλιευθεί το Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας.

Ο Ουακάο Χαναόκα, αξιωματούχος της Greenpeace Ιαπωνίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει τώρα να μια πλήρη έρευνα για τη ραδιενεργό μόλυνση σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Φουκουσίμα, η οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη.

Έρευνες της οργάνωσης έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης σε δείγματα ψαριών και φυκιών από περιοχές μακρύτερα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάδοση της ρύπανσης περιλαμβάνονται τα ωκεάνεια ρεύματα και το ανάγλυφο του βυθού, επισήμανε ο Χαναόκα.

Εν τω μεταξύ, ο κεντροαριστερός Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα νέο ενεργειακό σχέδιο με ορίζοντα το 2030 έχοντας κατά νου τη βούληση να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Ο κεντροαριστερός Νόντα έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος επικριτές της πυρηνικής ενέργειας που εδώ και μήνες οργανώνουν μια διαδήλωση κάθε εβδομάδα μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στα μέσα Ιουλίου είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σ’ ένα μεγάλο πάρκο του Τόκιο.

Οι αρχές σχεδιάζουν τρία σενάρια με ορίζοντα το 2030: η πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 20-25% της κατανάλωσης ηλεκτρικού, να έχει μερίδιο μόλις 15% ή, τελευταία επιλογή, να εγκαταλειφθεί πλήρως.

Πριν από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, που άρχισε στις 11 Μαρτίου 2011, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε σχεδόν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία και οι Αρχές προέβλεπαν να αυξήσουν το μερίδιο αυτό στο 53% ως το 2030.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024