Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντοπίστηκε το ηφαίστειο που προκάλεσε το «νησί από ελαφρόπετρα» στη Νέα Ζηλανδία

Εντοπίστηκε το ηφαίστειο που προκάλεσε το «νησί από ελαφρόπετρα» στη Νέα Ζηλανδία

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου προκάλεσε το τεράστιο αλλά και μυστηριώδες αρχικά «νησί από ελαφρόπετρα που εντοπίστηκε προ ημερών στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας. Δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA απέδειξαν ότι η έκρηξη του υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χαβρ, βόρεια-βορειοανατολικά από τη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα Ιουλίου προκάλεσε το ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου προκάλεσε το τεράστιο αλλά και μυστηριώδες αρχικά «νησί από ελαφρόπετρα που εντοπίστηκε προ ημερών στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA απέδειξαν ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χαβρ προκάλεσε το ασυνήθιστο φαινόμενο.

Η έκρηξη έγινε γύρω στις 18-19 Ιουλίου: φωτογραφίες από δορυφόρο δείχνουν στάχτη, ελαφρόπετρα και ηφαιστειακά αέρια να εκλύονται στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.{{{ map }}}

Όπως φαίνεται η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή για να στείλει τα υλικά στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς ο κρατήρας βρίσκεται σε βάθος 1100 μέτρων.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ύποπτο το ηφαίστειο Μονογουάι στο τόξο Κερμαντέκ αλλά βρίσκεται πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που εντοπίστηκε το πλεούμενο νησί.

Το «νησί» κάλυπτε μία περιοχή 480 επί 40 χιλιομέτρων (διπλάσια από την Κρήτη) και εντοπίστηκε από πλοίο στις 9 Αυγούστου, ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας και στα βόρια του νησιωτικού κράτους. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι το νησί είχε εντοπιστεί την 1η Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, οι άνεμοι και τα ρεύματα διέσπειρα το νησί ακόμα περισσότερο και στις 13 Αυγούστου κάλυπτε έκταση 450 επί 250 χιλιομέτρων.

Σε κάποια σημεία το πέτρωμα έφτανε ακόμα και τα 50-60 εκατοστά πάνω από το νερό και είχε ένα έντονο λευκό χρώμα όταν το φώτιζαν οι προβολείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024