Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα ελεύθερα συγγράμματα στρέφονται φοιτητές και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ

Στα ελεύθερα συγγράμματα στρέφονται φοιτητές και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι φοιτητές στις ΗΠΑ επιλέγουν συνεργατικά γραμμένα και ελεύθερα γραμμένα και ως εκ τούτου δωρεάν συγγράμματα για να αποφύγουν την αγορά των πανάκριβων βιβλίων του εμπορίου, αποφεύγοντας έτσι ένα μεγάλο έξοδο των σπουδών τους. Προς αυτή τη λύση στρέφονται και πανεπιστήμια και καθηγητές σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία...

Όλο και περισσότεροι φοιτητές στις ΗΠΑ επιλέγουν συνεργατικά γραμμένα και ελεύθερα γραμμένα και ως εκ τούτου δωρεάν συγγράμματα για να αποφύγουν την αγορά των πανάκριβων βιβλίων του εμπορίου, αποφεύγοντας έτσι ένα μεγάλο έξοδο των σπουδών τους. Προς αυτή τη λύση στρέφονται και πανεπιστήμια και καθηγητές σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία…

Όπως επισημαίνει το Time το ρεύμα έρχεται σε απάντηση στο διογκούμενο κόστος των σπουδών αλλά και παράλληλα με τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες πανεπιστημίων για ανοιχτή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό.

Κάθε φοιτητής μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 200 δολάρια για να αγοράσει ένα σύγγραμμα που είναι απαραίτητο για το μάθημα και αυτό ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των σπουδών του. Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 1.000 δολάρια για τα βιβλία.

Έτσι δίπλα στην τεράστια βιομηχανία των συγγραμμάτων (με τζίρο 4,5 δισ. δολάρια τον χρόνο) ανθεί άλλη μία me μεταχειρισμένα βιβλία ή ανταλλαγές μέσω Amazon ή άλλων εξειδικευμένων ιστότοπων.

Πρόκειται για κρίση πρόσβασης επισημαίνει στο Time ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ράις Ρίτσαρντ Μπαράνιουκ που πρέπει να προστεθεί στο κόστος διαβίωσης των φοιτητών, στα δίδακτρα και σε άλλα έξοδα.

Ο ίδιος λέει ότι ήθελε να γράψει ένα σύγγραμμα αλλά μεταπείστηκε όταν έμαθε περισσότερα για το Linux, το λειτουργικό σύστημα που γράφεται συνεργατικά με ανοιχτή διαδικασία από εκατοντάδες ανθρώπους: «αντιλήφτηκα ότι το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στα βιβλία όπως στο λογισμικό».

Προσθέτει ότι υπάρχουν πολλά συγγράμματα αλλά με άνιση ποιότητα, χρειάζεται δε ένα πλήρες «πακέτο» με σύγγραμμα για τον φοιτητή, βιβλίο ασκήσεων, υλικό για την αίθουσα διδασκαλίας (διαφάνειες κλπ).

Τουλάχιστον δύο οίκοι έχουν μπει στην αγορά προσφέροντας βιβλία δωρεάν σε μορφή PDF ή EPUB για ταμπλέτες. Για όσους τα προτιμούν τυπωμένα διατίθενται σε χαμηλή τιμή.

Πέρα από το ελεγμένο άλλους καθηγητές περιεχόμενο, τα βιβλία είναι ουσιαστικά αρθρωτά: ο καθηγητής μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει ή να αναδιατάξει το υλικό τους.

Τι γίνεται όμως με το μεγάλο κόστος συγγραφής και ετοιμασίας ενός βιβλίου; Ο Μπαράνιουκ πιστεύει ότι η όλη επιχείρηση είναι βιώσιμη. Άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η δωρεάν προσφορά δεν είναι τελικά ζημιογόνα αφού πολλοί φοιτητές αγοράζουν τα (φτηνά) βοηθήματα ή τις (επίσης φτηνές) τυπωμένες εκδόσεις και δεν μένουν μόνο στο σύγγραμμα.

Βέβαια οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι που ειδικεύονται στα συγγράμματα, όπως ο McGraw-Hill και ο Pearson, δεν θα μείνουν έξω από τις εξελίξεις: έχουν φτιάξει πρόγραμμα δανεισμού ψηφιακών αντιτύπων σε μεγάλες εκπτώσεις. Βάζουν όμως και το ερώτημα αν θα ρίσκαρε κανένας τη μόρφωση του σε δωρεάν περιεχόμενο που δεν έχει το βάθος ενός συγγράμματος.

Μπορεί πολλοί καθηγητές έχουν τις αντιρρήσεις τους για το παρεχόμενο υλικό, όμως οι σχεδόν απαγορευτικές τιμές για τους φοιτητές όσο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από πολλά ιδρύματα να εντάξουν στο πρόγραμμα τους το ελεύθερα γραμμένο βιβλίο, προοιωνίζουν ένα θετικό μέλλον. Αν μη τι άλλο οι καθηγητές που αγκάλιασαν τα ανοιχτά βιβλία λένε ότι ξανακάνουν τη διδασκαλία διασκεδαστική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024