Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η σύγχρονη ποπ «πιο θορυβώδης και ανακυκλωμένη»

Η σύγχρονη ποπ «πιο θορυβώδης και ανακυκλωμένη»

Η τάση που επικρατεί σήμερα στην ποπ σκηνή είναι να αυξάνονται τα ντεσιμπέλ και να ομοιογενοποιείται η μουσική παραγωγή, σύμφωνα τουλάχιστον με αλγόριθμους που ανέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες τραγούδια.

Ομάδα Ισπανών επιστημόνων χρησιμοποίησε αλγορίθμους για να μελετήσει την ποπ μουσική. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποπ τραγούδια από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Όπως υποστηρίζουν, τα σύγχρονα ποπ τραγούδια είναι πιο θορυβώδη και όλα μοιάζουν μεταξύ τους

Η ανάλυση

Επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας χρησιμοποίησαν πολύπλοκους αλγορίθμους για να αναλύσουν τη βάση δεδομένων Million Song Dataset, ένα σύστημα που μετατρέπει τη μουσική και τους στίχους ενός τραγουδιού σε δεδομένα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τραγούδια της ποπ από το 1955 μέχρι και το 2010. Διαπίστωσαν ότι τα σημερινά τραγούδια έχουν υψηλότερη ένταση στον ήχο τους ενώ επίσης οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούν τις ίδιες μουσικές «συνταγές» με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

«Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι υπάρχει ομογενοποίηση στη μουσική έκφραση. Από τη δεκαετία του 1950 περιορίζεται σταθερά η ποικιλία στη σύνθεση των ποπ τραγουδιών, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τις μελωδίες κ.λ.π. Στα σύγχρονα ποπ τραγούδια χρησιμοποιούνται λίγα και συγκεκριμένα όργανα τα οποία “παίζουν” κατά βάση στον ίδιο ρυθμό. Επίσης η σημερινή τάση στην παραγωγή της ποπ μουσικής είναι να γράφονται τα τραγούδια στο στούντιο με μια μέθοδο η οποία τα κάνει να ακούγονται πολύ πιο δυνατά στο ραδιόφωνο ή στις διάφορες συσκευές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού από ό,τι τα άλλα τραγούδια χωρίς ο ακροατής να έχει μεταβάλει την ένταση του ήχου» δηλώνει ο Ζοάν Σέρα, ειδικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024