Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προπαγάνδα» θεωρεί η Ισλανδία τις προειδοποιήσεις για την υπεραλίευση σκουμπριού

«Προπαγάνδα» θεωρεί η Ισλανδία τις προειδοποιήσεις για την υπεραλίευση σκουμπριού

«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζει το Ρέικιαβικ τις προτάσεις της Ιρλανδίας και άλλων χωρών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισλανδίας λόγω της υπεραλίευσης σκουμπριού. Η Ισλανδία και οι Φερόες νήσοι αύξησαν μονομερώς τα όρια για την αλιεία, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, με το επιχείρημα ότι η κλιματική αλλαγή σπρώχνει τα σκουμπριά προς τα νερά τους.

«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζει το Ρέικιαβικ τις προτάσεις της Ιρλανδίας και άλλων χωρών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισλανδίας λόγω της υπεραλίευσης σκουμπριού.

Με τη στήριξη άλλων αλιευτικών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσει τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κατά της Ισλανδίας και των Φερόων Νήσων, οι οποίες έθεσαν μονομερώς νέα, υψηλότερα όρια για την αλιεία σκουμπριού.

Όπως εκτιμά η Κομισιόν, οι ποσότητες σκουμπριού που θα αλιευτούν φέτος είναι 36% υψηλότερες από τα επίπεδα που οι επιστήμονες θεωρούν βιώσιμα. Σύμφωνα εξάλλου με το Διεθνές Συμβούλιο για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών, η ποσότητα που θα αλιευτεί το 2012 δεν πρέπει να υπερβεί τους 639.000 τόνους, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τους 930.000 τόνους που αλιεύτηκαν πέρυσι,

Η Ισλανδία αύξησε μονομερώς το όριο στους 130.000 τόνους για το 2010 και στους 146.000 τόνους για το 2011 -μια υπέρογκη ποσότητα σε σχέση με τους 2.000 τόνους των προηγούμενων ετών.

Το βασικό επιχείρημα για αυτή την αύξηση είναι ότι η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τα κοπάδια σκουμπριού να κινηθούν βόρεια προς τα νερά της Ισλανδίας. Πολλοί όμως υποψιάζονται ότι το Ρέικιαβικ προσπαθεί απλώς να αυξήσει τα έσοδα από την αλιεία μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2008.

Τον Ιανουάριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε το Ρέικιαβικ ότι θα απαγόρευε την εκφόρτωση σκουμπριού Ισλανδίας στα ευρωπαϊκά λιμάνια μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη.

Ή συνέχεια στον «πόλεμο του σκουμπριού» ήρθε το Δεκέμβριο του 2011, όταν οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η ποσόστωση για την Ισλανδία πρέπει να μειωθεί δραστικά, από το 17% της συνολικής ποσότητας σκουμπριού στο 6,5%.

Τα νέα αιτήματα για κυρώσεις κατά της Ισλανδίας «βασικά είναι προπαγάνδα» δηλώνει τώρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέινγκριμουτ Σίγκφουσον, υπουργός Αλιείας και Γεωργίας της Ισλανδίας.

«Τα σκουμπριά τρέφεται και μεγαλώνει σε ισλανδικά νερά [..,] Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις και θα υπερασπίσουμε τις θέσεις μας» διαμήνυσε στην ΕΕ, με την οποία συνεχίζει πάντως διαπραγματεύεται η Ισλανδία για ενδεχόμενη ένταξή της στην Ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024