Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξωτικά είδη ζώων που πήραν ονόματα διασημοτήτων

Εξωτικά είδη ζώων που πήραν ονόματα διασημοτήτων

Έστω και μετά θάνατον, ο Μπομπ Μάρλεϊ έγινε αυτή την εβδομάδα ο τελευταίος σταρ που είχε την τιμή να δώσει το όνομά του σε ένα είδος -συγκεκριμένα, ένα καρκινοειδές από την πατρίδα του την Καραϊβική. Ας δούμε μερικά ακόμα είδη με διάσημους νονούς, από το σκαθάρι του Χίτλερ μέχρι την αλογόμυγα της Μπιγιονσέ.

Έστω και μετά θάνατον, ο Μπομπ Μάρλεϊ έγινε αυτή την εβδομάδα ο τελευταίος σταρ που είχε την τιμή να δώσει το όνομά του σε ένα είδος -συγκεκριμένα, ένα καρκινοειδές από την πατρίδα του την Καραϊβική.

Το Gnanthia marleyi είναι ένα αιμοβόρο παράσιτο που κρύβεται ανάμεσα στα κοράλλια της ανατολικής Καραϊβικής και επιτίθεται σε ψάρια για τους πιει το αίμα.

«Έδωσα το όνομα του Μπομπ Μάρλεϊ σε αυτό το είδος, το οποίο είναι πραγματικό θαύμα της φύσης, λόγω του σεβασμού και του θαυμασμού που τρέφω για τη μουσική του Μάρλεϊ» εξήγησε ο Πολ Σίκελ, καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Άρκανσο.

«Εξάλλου», πρόσθεσε, «το είδος αυτό ανήκει στην Καραϊβική όπως και ο Μάρλεϊ».

Το παρασιτικό καρκινοειδές περιγράφεται ως νέο είδος στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Zootaxa.

Οι επίσημες ονομασίες όλων των ειδών -από τα βακτήρια και τους μύκητες μέχρι τα ζώα και τα φυτά- αποτελούνται από δύο λατινικές λέξεις: η πρώτη (πχ Homo) δηλώνει το γένος του είδους, ακριβώς όπως το επίθετο ενός ανθρώπου αντιστοιχεί στην οικογένεια από την οποία προέρχεται. Η δεύτερη λέξη (πχ sapiens) είναι το όνομα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος, όπως τα ανθρώπινα μικρά ονόματα.

Ας δούμε μερικά ακόμα είδη με διάσημους νονούς:

Amphibian Ark

Στις αρχές Ιουλίου παρουσιάστηκε στο Zootaxa ο βάτραχος που μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα. Ο βάτραχος Hyloscirtus princecharlesi, ή «ο πηδηχτός δασόβιος βάτραχος του πρίγκιπα Καρόλου», ήταν ένα από τα αμφίβια που συλλέχθηκαν στη διάρκεια αποστολής στο Εθνικό Πάρκο Κοτακάτσι-Καγιάπας του Εκουαδόρ το 2008.

Daniel CB/ Wikimedia Commons

O τριλοβίτης του Βρετανού τραγουδιστή Μικ Τζάγκερ, Aegrotocatellus jaggeri, ζούσε κάποτε στην περιοχή του σημερινού Καναδά. Όπως όλοι οι τριλοβίτες, έχει πια εξαφανιστεί.

April Nobile/© AntWeb.org

Αυτό το μυρμήγκι της Μαδαγασκάρης δεν πήρε ακριβώς το όνομα διασημότητας. Βαφτίστηκε Proceratium google προς τιμήν της Google -ο εικονικός άτλαντας Google Εarth βοήθησε σημαντικά τους ερευνητές στη μελέτη τους.

CSIRO


Το εντυπωσιακό με αυτή την αλογόμυγα είναι τα οπίσθιά της. Το ίδιο συμβαίνει με την τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, οπότε το νέο είδος ονομάστηκε φέτος Scaptia (Plinthina) beyonceae. Το είδος ενδημεί στο βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και θεωρείται επιβλαβές.

ΑΠΕ

Η κακόβουλη εμφάνιση αυτού του μικρού σκαθαριού ταιριάζει απόλυτα με το όνομά του: Anopthalmus hitleri, ή «ο ανόφθαλμος του Χίτλερ». Το εξάποδο τέρας ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Όσκαρ Σέιμπελ, λάτρη του Τρίτου Ράιχ, ο οποίος του έδωσε το όνομα του ινδάλματός του.

Senckenberg Museum of Natural History

Η μεγάλη, κίτρινη τριχωτή αράχνη της Μαλαισίας είναι βαφτιστήρι του Ντέιβιντ Μπάουι: το όνομά της, Heteropoda davidbowie. Ο Μπάουι επιλέχτηκε ως νονός λόγω του άλμπουμ του Spiders from Mars, ή Αράχνες από τον Άρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024