Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα και ΗΠΑ πρωτοπορούν με την πρώτη διηπειρωτική μεταμόσχευση νεφρού

Ελλάδα και ΗΠΑ πρωτοπορούν με την πρώτη διηπειρωτική μεταμόσχευση νεφρού

Την πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ονομασία «Kidney Paired Donation-KPD», ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα αποτελεί «ιστορικό ιατρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο».

Την πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ονομασία «Kidney Paired Donation-KPD», ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα αποτελεί «ιστορικό ιατρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία, ο κ. Κασκαρέλης ανέφερε ότι «η κοινή αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει τη μεγάλη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα άτομο. Με τον κόσμο γύρω μας να αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες μερικές φορές φαίνονται ανυπέρβλητες, τέτοιες πράξεις επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το κοινό μας μέλλον. Ελπίζω αυτή να ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από αμερικανικής πλευράς, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Έρικ Ρούμπιν, δήλωσε ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης των λαών ΗΠΑ και Ελλάδας».

Ο κ. Ρούμπιν εξέφρασε τη συγκίνησή του, επισημαίνοντας ότι ο πεθερός του, Δρ Ρίτσαρντ Σάιμονς, υπήρξε πρωτοπόρος ιατρός στον τομέα μεταμόσχευσης νεφρού τη δεκαετία του 1970, ενώ η πεθερά του, Δρ Ρομπέρτα Σάιμονς, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για την κοινωνική διάσταση της αλτρουιστικής δωρεάς νεφρών από ζώντες δότες.

Η διαδικασία της διασταυρούμενης μεταμόσχευσης πραγματοποιείται όταν δωρητής, που είναι ασύμβατος με συγκεκριμένο λήπτη, υπόσχεται να δωρίσει το νεφρό του σε κάποιο άγνωστο άτομο, ώστε να μπορέσει ο αποδέκτης να αποκτήσει συμβατό νεφρό προς μεταμόσχευση από κάποιο άλλο άγνωστο άτομο.

Πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να σώσει χιλιάδες νεφροπαθείς σ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι περιμένουν σε μακρές λίστες αναμονής για πολλά χρόνια, μέχρι να βρεθεί ο συμβατός δότης.

Η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον συγκεκριμένο τομέα ξεκίνησε με την ιστορία της 31χρονης Αμερικανίδας Ελίζαμπεθ Γκαίη από την Οκλαχόμα, η οποία δώρισε το νεφρό της από αλτρουισμό σε έναν Έλληνα από την Αθήνα, τον Μιχάλη Χέλμη, τον Δεκέμβριο του 2011.

Στη συνέχεια, η γυναίκα του Μιχάλη, Ντόρα Παπαϊωάννου-Χέλμη, υποσχέθηκε να μεταβεί στην Αμερική για να δωρίσει το δικό της νεφρό, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεσή της.

Έτσι ξεκίνησαν αλυσιδωτές μεταμοσχεύσεις, σώζοντας μέχρι τώρα πέντε ζωές, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο μεταμοσχεύσεις.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι μεν άγνωστη στην Αμερική, αλλά για πρώτη φορά λαμβάνει παγκόσμια διάσταση, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για διεθνή συνεργασία, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων με τρόπο καθ’ όλα θεμιτό, νόμιμο, διάφανο και αποτελεσματικό, χωρίς να υπεισέρχονται άλλα κριτήρια, σώζοντας πάρα πολλές ζωές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη ιστορία διαδραμάτισαν η ελληνική κυβέρνηση, ο δικηγόρος του ζεύγους Χέλμη, Βασίλης Αθανασίου, ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ιωάννης Μπολέτης, ο νεφρολόγος θεράπων ιατρός του Μιχάλη, δρ. Δημήτρης Μουτζούρης και οι συνεργάτες του, σε στενή επαφή και συνεργασία με την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Συμμαχία για Διασταυρούμενες Μεταμοσχεύσεις» (Alliance for Paired Donation).

Την εκδήλωση κάλυψαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, το Hearst Television και το FOX.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024