Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο φως για γεώτρηση στο υπερηφαίστειο της Νάπολης

Πράσινο φως για γεώτρηση στο υπερηφαίστειο της Νάπολης

Παρά της ανησυχίες ορισμένων γεωλόγων για ενδεχόμενους μικροσεισμούς ή ακόμα και για εκρήξεις, οι αρχές της Νάπολης έδωσαν τελικά άδεια για μια ερευνητική γεώτρηση στα Φλεγραία Πεδία, ένα υπερηφαίστειο που κοιμάται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Νάπολης.

Παρά της ανησυχίες ορισμένων γεωλόγων για ενδεχόμενους μικροσεισμούς ή ακόμα και για εκρήξεις, οι αρχές της Νάπολης έδωσαν τελικά άδεια για μια ερευνητική γεώτρηση στα Φλεγραία Πεδία, ένα υπερηφαίστειο που κοιμάται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Νάπολης.

Τα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei, από το ελληνικό «φλέγος») είναι μια καλδέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων, η οποία σχηματίστηκε από την κατάρρευση μιας σειράς αρχαίων ηφαιστείων, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά του Βεζούβιου.

{{{ map }}}Κάτω από αυτό τον γεωλογικό σχηματισμό πιστεύεται ότι κρύβεται ένας γιγάντιος θάλαμος μάγματος. Σε περίπτωση έκρηξης αυτού του υπερηφαιστείου, εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και το κλίμα θα επηρεαζόταν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ομάδα του Τζιουζέπε ντε Νατάλε, γεωλόγος του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, υπέβαλε το σχέδιο της γεώτρησης προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το υπερηφαίστειο -αφενός να εκτιμήσει τον κίνδυνο ενεργοποίησής του, αφετέρου να κατανοήσει το πώς η κίνηση του μάγματος ανεβοκατεβάζει την επιφάνεια του εδάφους στην περιοχή της Νάπολης.

Το 2009, η τότε δήμαρχος της Νάπολης Ρόσα Ρούσο ανέστειλε το σχέδιο του Ντε Νατάλε λόγω των ανησυχιών που εξέφρασαν άλλοι επιστήμονες. Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, ένας από τους βασικούς επικριτές του σχεδίου είναι ο Μπενεντέτο ντε Βίβο του Πανεπιστημίου της Νάπολης, ο οποίος ανησυχεί ότι το άνοιγμα της γεώτρησης θα επέτρεπαν στα υπερκείμενα πετρώματα να έρθουν σε επαφή με το διάπυρο μάγμα και να προκαλέσουν έκρηξη. Ο ερευνητής δεν έκανε λόγο για ενεργοποίηση του υπερηφαιστείου και μαζική καταστροφή, εκτίμησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων μικρής κλίμακας και μικρών σεισμών.

Τώρα, ο νέος δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, τάσσεται υπέρ του σχεδίου γεώτρησης. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ANSA, οι ερευνητές έλαβαν το πράσινο φως για μια πιλοτική γεώτρηση σε βάθος 500 μέτρων, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει «σε μερικούς μήνες».

Αν δεν εμφανιστούν προβλήματα, η γεώτρηση θα προχωρήσει ακόμα 3,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να τοποθετηθούν μέσα στο φρεάτιο αισθητήρες που θα μετρούν τις μετατοπίσεις του εδάφους.

Στο μέλλον, ελπίζουν οι ερευνητές, τα δεδομένα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε έργα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας του υπερηφαιστείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024