Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε, δυο μήνες μετά, η επιχείρηση κατά της διαρροής αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Ξεκίνησε, δυο μήνες μετά, η επιχείρηση κατά της διαρροής αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Οκτώ εβδομάδες μετά το ατύχημα, η γαλλική εταιρία Total άρχισε την Τρίτη να διοχετεύει βαριά λάσπη σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να σταματήσει τη μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου, η οποία ενδέχεται να στερήσει από τη Βρετανία σχεδόν το 6% της ποσότητας που θα καταναλώσει το φετινό καλοκαίρι.

Οκτώ εβδομάδες μετά το ατύχημα, η γαλλική Total άρχισε την Τρίτη να διοχετεύει βαριά λάσπη σε μια υπεράκτια γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου να σταματήσει τη μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου, η οποία ενδέχεται να στερήσει από τη Βρετανία σχεδόν το 6% της ποσότητας που θα καταναλώσει το φετινό καλοκαίρι.

Η επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε πριν από δύο εβδομάδες, είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Η επιχείρηση παρέμβασης στο κοίτασμα άρχισε στις 09:20 [11:20 ώρα Ελλάδας] με την παροχέτευση βαριάς λάσπης στο κοίτασμα από το κύριο πλοίο υποστήριξης» ανέφερε η Total σε ανακοίνωσή της. «Βαριά λάσπη» είναι ένα μείγμα χημικών και θρυμματισμένων ορυκτών που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα γεωτρήσεων.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα Elgin, που βρίσκεται 240 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας, αναμένεται να διαρκέσουν «αρκετές ημέρες» πριν οι μηχανικοί «να είναι σε θέση να κρίνουν» εάν και κατά πόσον η διαρροή έχει σταματήσει, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η διαρροή, σε βάθος 4.000 μέτρων, υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην Total περίπου 3 εκατ. δολάρια την ημέρα. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τα κόστη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της διαρροής και τα διαφυγόντα έσοδα της Total.

Το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έδωσε την άδεια του για την επιχείρηση κλεισίματος του κοιτάσματος νωρίτερα τον Μάιο, ανέφερε πως παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση.

Στο μεταξύ, μια κοντινή γεώτρηση φυσικού αερίου, της Royal Dutch Shell, επίσης χρειάστηκε να κλείσει, αρχικά προληπτικά και τώρα για συντήρηση.

Η συνολική απώλεια από την εξέδρα Elgin και άλλα κοιτάσματα στην περιοχή μπορεί να μειώσουν έως και το 6% της προβλεπόμενης παραγωγής, εκτιμούν πηγές της βιομηχανίας.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τη διαρροή δεν είναι εκτεταμένες, καθώς δείγματα ψαριών και νερού από την περιοχή που έχει αποκλειστεί γύρω από την εξέδρα δεν έχουν δείξει ίχνη μόλυνσης, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024