Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βόρειος Κορέα «ίσως ετοιμάζεται να δοκιμάσει βόμβα ουρανίου»

Η Βόρειος Κορέα «ίσως ετοιμάζεται να δοκιμάσει βόμβα ουρανίου»

Η τρίτη δοκιμή πυρηνικού όπλου που φέρεται να ετοιμάζει η Βόρειος Κορέα δεν αποκλείεται να αφορά μια βόμβα που βασίζεται σε εμπλουτισμένο ουράνιο, αντί στο πολύ πιο δυσεύρετο πλουτώνιο, εκτιμά πρώην ανώτατος επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Η τρίτη δοκιμή πυρηνικού όπλου που φέρεται να ετοιμάζει η Βόρειος Κορέα δεν αποκλείεται να αφορά μια βόμβα που βασίζεται σε εμπλουτισμένο ουράνιο, αντί στο πολύ πιο δυσεύρετο πλουτώνιο, εκτιμά πρώην ανώτατος επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Ο Όλι Χαϊνόνεν, πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και νυν ερευνητής του Χάρβαρντ, υποστηρίζει σε έγγραφο που έστειλε στο Reuters ότι η Πιονγιάνγκ ίσως έχει καταφέρει να παράξει επαρκείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού.

To εμπλουτισμένο ουράνιο έχει υψηλή περιεκτικότητα στο ισότοπο ουράνιο-235, σε αντίθεση με το φυσικό ορυκτό ουράνιο που περιέχει κυρίως το άχρηστο ισότοπο U-238.

H Βόρειος Κορέα πιστεύεται ότι διαθέτει εγκατάσταση για την παραγωγή ουρανίου σε χαμηλό βαθμό εμπλουτισμού, σύμφωνα όμως με τον Χαϊνόνεν η ίδια μονάδα θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί ώστε να παράγει και υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο.

Η Πιονγιάνγκ, υπολογίζει ο Χαϊνόνεν, έχει ήδη στη διάθεσή της 3,5 τόνους χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, θα μπορούσε όμως να εγκαταστήσει νέα μηχανήματα φυγοκέντρησης ώστε να παράγει 40 κιλά υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου το χρόνο.

Αυτό θα αρκούσε για την κατασκευή «ενός ή δύο επιπλέον πυρηνικών βομβών το χρόνο» λέει οι Χαϊνόνεν.

Τα πυρηνικά όπλα που βασίζονται στο εμπλουτισμένο ουράνιο θεωρούνται ευκολότερο να σχεδιαστούν, είναι όμως πιο δύσκολο να μετατραπούν σε πυρηνικές κεφαλές για τους διηπειρωτικούς πυραύλους που πιστεύεται ότι ετοιμάζει η Πιονγιάνγκ.

Ο Σίγκφριντ Χέκερ, Αμερικανός ειδικός που επισκέφθηκε την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της Βορείου Κορέας το 2010, εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει σήμερα μόνο 24-42 κιλά πλουτωνίου, τα οποία θα αρκούσαν για τέσσερις με οκτώ βόμβες.

Δύο πυρηνικές βόμβες δοκιμάστηκαν το 2006 και το 2009. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Reuters «που διατηρεί επαφές με την Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο», η Βόρειος Κορέα ολοκληρώνει τώρα τις ετοιμασίες για μια ακόμα δοκιμή.

Δεδομένου όμως ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο έχει προχωρήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού, και εάν η νέα δοκιμή αφορά όπλο ουρανίου.

Η νέα δοκιμή θα ερχόταν την ώρα που ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν προσπαθεί να εδραιωθεί στην εξουσία.

Αναλυτές λένε ότι μια νέα πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε επίδειξη της τεχνογνωσίας της Βορείου Κορέας και θα προσέλκυε περισσότερους αγοραστές για τα οπλικά της συστήματα -από τα λίγα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ φέρεται επίσης να προσπαθεί να αναπτύξει δικό της διηπειρωτικό πύραυλο, ωστόσο μια δοκιμαστική εκτόξευση, με την οποία υποτίθεται ότι θα έμπαινε ένας δορυφόρος σε τροχιά, απέτυχε στις αρχές Απριλίου.

Δύο ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ κατά την οποία παρουσιάστηκε ένα νέο μοντέλο πυραύλου.

Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτίμησαν αργότερα ότι οι πύραυλοι που βγήκαν πανηγυρικά στο δρόμο ήταν στην πραγματικότητα ψεύτικοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024