Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ασιατικό κουνούπι-τίγρης ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει

Το ασιατικό κουνούπι-τίγρης ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει

Οι κλιματικές συνθήκες των Βαλκανίων και της βορειοδυτικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο φιλόξενες για το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, έναν φορέα ασθενειών που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Οι κλιματικές συνθήκες των Βαλκανίων και της βορειοδυτικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο φιλόξενες για το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, έναν φορέα ασθενειών που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η προειδοποίηση έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι σε αυτές τις περιοχές οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα.

Μόνο οι νοτιότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης μπορούν να ελπίζουν ότι θα γλιτώσουν, αν η ξηρασία αποθαρρύνει σε κάποιο βαθμό την εξάπλωση του εισβολέα.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στο αρχείο των μετεωρολογικών μετρήσεων στην Ευρώπη για το διάστημα 1950-2009 και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα καθιερωμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τις κλιματικές συνθήκες για την εικοσαετία 2030-2050.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι κλιματικές συνθήκες έχουν γίνει πιο κατάλληλες [για το έντομο[] στις κεντρικές περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης -σε Μπένελουξ [Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο] και Γερμανία- καθώς και στα Βαλκάνια» γράφουν οι ερευνητές στη βρετανική επιθεώρηση Journal of the Royal Society Interface.

»Παρόμοιες τάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και στο μέλλον με τις προσομοιώσεις να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο στη βόρεια Ευρώπη και ελαφρώς μειωμένο στη νότια Ευρώπη» αναφέρουν.

Το ασιατικό κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus) προέρχεται από τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοδυτικής Ασίας και μπορεί να μεταδώσει τους ιούς που προκαλούν πυρετό του Δυτικού Νείλου, δάγγειο πυρετό, κίτρινο πυρετό, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλίτιδα του Σεντ Λούις και άλλες ασθένειες. Δεν πιστεύεται πάντως ότι μεταδίδει ελονοσία.

Το διάστημα 2005-2006, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, το κουνούπι προκάλεσε επιδημία πυρετού τσικουνγκούνια (Chikungunya), μιας ασθένειας αιμορραγικού πυρετού που επιτίθεται στις αρθρώσεις, στο γαλλικό νησί της Ρεϋνιόν στον ινδικό ωκεανό.

Ένα χρόνο αργότερα, μια ανάλογη επιδημία ξέσπασε στη Ραβέννα της Ιταλίας, ενώ το 2010 ενοχοποιήθηκε για τη μετάδοση δάγγειου πυρετού στη Γαλλία και την Κροατία.

Η πρώτη ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία εμφανίστηκε το έντομο ήταν η Αλβανία το 1979. Μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το αιμοβόρο έντομο ήταν παρόν σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, το Α.albopictus εμφανίστηκε στις Σέρρες το 2007 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί και στην Αθήνα και άλλες περιοχές.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι η μελέτη τους εξέτασε μόνο τις μέσες καιρικές συνθήκες και όχι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση του ξενικού αυτού είδους, όπως η σύσταση των εδαφών και τα κύματα απότομου ψύχους ή ζέστης, τα οποία θα περιόριζαν την επιβίωσή του.

Εκτός από την Ευρώπη, το κουνούπι-τίγρης έχει εξαπλωθεί επίσης στη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και στην Καραϊβική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024