Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικροσεισμοί στις ΗΠΑ αποδίδονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Μικροσεισμοί στις ΗΠΑ αποδίδονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η απότομη αύξηση που καταγράφεται στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οφείλεται πιθανότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτιμούν ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS.

Η απότομη αύξηση που καταγράφεται στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οφείλεται πιθανότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτιμούν ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS.

Η συχνότητα δονήσεων με ένταση άνω των 3,0 βαθμών αυξήθηκε κατά 20 φορές από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, και η μεταβολή αυτή «είναι σχεδόν σίγουρα ανθρωπογενής» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα ήταν μοιρασμένοι όσον αφορά τη γνώμη τους για τα αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί αλλά πρόκειται να παρουσιαστούν σε συνέδριο εντός του Απριλίου. Η περίληψη της μελέτης είναι διαθέσιμη εδώ.

Η έρευνα καταγράφει μια μικρή αρχικά αύξηση των σεισμών που εμφανίστηκε το 2001 κατά μήκους των συνόρων του Κολοράντο και του Νιού Μέξικο, μια περιοχή στην οποία άρχισαν τότε να εξορύσσονται αράγονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου.

Μια δεύτερη, πιο απότομη αύξηση καταγράφηκε το 2009 σε όλη τη μεσοδυτική χώρα και δείχνει να συνδέεται με τις γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου, από τις οποίες αρκετές βρίσκονται στο Άρκανσο και την Οκλαχόμα.

Η αύξηση στη συχνότητα των μικροσεσμών ήταν γνωστή από προηγούμενες έρευνες. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες είχαν αποδώσει σεισμούς στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και το Οχάιο στις λεγόμενες γεωτρήσεις ρωγμάτωσης, στις οποίες τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυματτίζονται απότομα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Πάντως, ο επικεφαλής της νέας μελέτες στο USGS, Ουίλιαμ Έλσγουορθ, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως η τεχνική της ρωγμάτωσης προκαλεί το πρόβλημα, αλλά το φαινόμενο πρέπει να οφείλεται σε άλλο μηχανισμό.

Η μελέτη του Έλσγουερθ κάλυψε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ δυτικά του Οχάιο και ανατολικά της Γιούτα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 1970 έως το 2000 καταγράφονταν σε αυτή την περιοχή 21 σεισμοί το χρόνο κατά μέσο όρο. Από το 2001 μέχρι το 2008 ο αριθμός είχε αυξηθεί στους 29 σεισμούς, ενώ τα τρία επόμενα έτη έδωσαν 50, 87 και 134 σεισμούς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση της συχνότητας συμπίμπτει χρονικά και χωρικά με την αύξηση των γεωτρήσεων, ένδειξη ότι οι σεισμοί είναι ανθρωπογενείς.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε εξάλλου ο Ρ.Λόμαν, γεωφυσικός του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής.

Διαφορετική γνώμη είχε πάντως ο Όστιν Χόλαντ, σεισμολόγος της πολιτείας της Οκλαχόμα, ο οποίος πιστεύει ότι η αύξηση των σεισμών έχει φυσικά αίτια και πιθανώς σχετίζεται τους φυσικούς κύκλους σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024