Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προηγμένος δορυφόρος παρακολουθεί καταιγίδες σε 3D

Προηγμένος δορυφόρος παρακολουθεί καταιγίδες σε 3D

Ο πρώτος δορυφόρος της NASA που μπορεί να παρακολουθεί τα νέφη και τις κατακρημνίσεις σε τρεις διαστάσεις μετέδωσε εντυπωσιακές εικόνες μιας σειράς καταιγίδων στο Τέξας, οι οποίες έριχναν έως και 50 χιλιοστά βροχής την ώρα, περίπου όσο δέχεται η Αθήνα στη διάρκεια ολόκληρου του Νοεμβρίου. Δείτε το animation.

Ο πρώτος δορυφόρος της NASA που μπορεί να παρακολουθεί τα νέφη και τις κατακρημνίσεις σε τρεις διαστάσεις μετέδωσε εντυπωσιακές εικόνες μιας σειράς καταιγίδων στο Τέξας, οι οποίες έριχναν 50 χιλιοστά βροχής την ώρα, περίπου όσο δέχεται η Αθήνα στη διάρκεια ολόκληρου του Νοεμβρίου.

Ο δορυφόρος TRMM (Αποστολή Μέτρησης Τροπικών Βροχοπτώσεων), τον οποίο διαχειρίζονται από κοινού η NASA και η ιαπωνική υπηρεσία αεροδιαστήματος JAXA) περνούσε πάνω από το βορειοδυτικό Τέξας στις 3 Απριλίου, την ώρα που ένα σφοδρό μετεωρολογικό σύστημα σάρωνε την περιοχή και κινούνταν ανατολικά προς τις γειτονικές πολιτείες της Λουιζιάνα και του Άρκανσο.


Τρισδιάστατη απεικόνιση των καταιγίδων στο Τέξας στις 3 Απριλίου, σε αρχείο των 28 ΜΒ (NASA/SSAI, Hal Pierce)

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από τα δεδομένα του TRMM δείχνουν μια σειρά από επιμέρους καταιγίδες (κόκκινο) που σχηματίζουν μια γραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Πολλές από τις καταιγίδες αυτές εκτείνονται από το επίπεδο του εδάφους μέχρι το όριο της στρατόσφαιρας, σε ύψος 13 χιλιομέτρων, και ρίχνουν 50 χιλιοστά νερού την ώρα κατά μήκος της γραμμής.

Ένα από τα βασικότερα όργανα του δορυφόρου είναι το Ραντάρ Κατακρήμνισης, το πρώτο διαστημικό όργανο που προσφέρει τρισδιάστατη χαρτογράφηση των καταιγίδων. Μετρά την ένταση και την κατανομή των βροχοπτώσεων, το είδος της βροχής, ακόμα και το ύψος στο οποίο λιώνει το χιόνι και πέφτει ως βροχή.

Η NASA και η JAXA συνεργάζονται τώρα για την ανάπτυξη ενός νέου δορυφόρου με την ονομασία GPM (Μέτρηση Παγκόσμιας Βροχόπτωσης) ο οποίος θα παρακολουθεί τις καταιγίδες και τις βροχές σε όλο τον κόσμο μια φορά ανά τρεις ώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024