Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμικές έρευνες σταματούν στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για τα δελφίνια

Σεισμικές έρευνες σταματούν στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για τα δελφίνια

Με τα δελφίνια να ξεβράζονται νεκρά κατά δεκάδες στις ακτές της Λουιζιάνα στον Ατλαντικό, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν εντολή για τη διακοπή πετρελαϊκών ερευνών που χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα υψηλής έντασης.

Με τα δελφίνια να ξεβράζονται νεκρά κατά δεκάδες στις ακτές της Λουιζιάνα στον Ατλαντικό, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν εντολή για τη διακοπή πετρελαϊκών ερευνών που χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα υψηλής έντασης.

Έπειτα από το δραματικό ατύχημα του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, κατά το οποίο η εξέδρα Deepwater Horizon της BP προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα της αμερικανικής ιστορίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν αγωγές, ζητώντας να απαγορευτούν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηχητικά κύματα ανθρώπινης προέλευσης, όπως αυτά που εκπέμπουν οι μηχανές των πλοίων και τα σόναρ, ενδέχεται να επηρεάζουν σοβαρά τα θαλάσσια κήτη που βασίζονται σε ήχους για να προσανατολίζονται και να επικοινωνούν.

Οι αγωγές που είχαν καταθέσει δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Natural Resources Defense Council και Center for Biological Diversity) δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι προωθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παρόλα αυτά, οι οργανώσεις θεωρούν θετική την απόφαση για διακοπή των σεισμικών ερευνών στη Λουιζιάνα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Global Geophysical Services που πραγματοποιούσε τις έρευνες έλαβε εντολή να τις σταματήσει από το ομοσπονδιακό Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEM).

H ΒΟΕΜ έκρινε ότι οι εν λόγω έρευνες μπορούν να ξαναρχίσουν το Μάιο, όταν τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος των ρινοδέλφινων.

Οι περιβαλλοντιστές χαιρέτισαν το μέτρο, τόνισαν όμως ότι το μορατόριουμ στις σεισμικές έρευνες πρέπει να επεκταθεί και στα νερά άλλων περιοχών.

«Φανταστείτε να έχετε εκρήξεις δυναμίτη στη γειτονιά σας για πολλές συνεχόμενες μέρες ή μήνες. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν αυτά τα δελφίνια» είπε ο Μάικλ Τζάσνι, αναλυτής πολιτικής στη Natural Resources Defense Council.

Οι υπεράκτιες σεισμικές έρευνες βασίζονται σε όργανα που χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέρα για να δημιουργήσουν ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας αλλά υψηλής έντασης. Τα κύματα αυτά ανακλώνται από πετρώματα του υπεδάφους, αποκαλύπτοντας τη θέση και την έκταση των τυχόν κοιτασμάτων.

Η επίδραση αυτών των κυμάτων στη φυσιολογία των κητών δεν είναι καλά μελετημένη. Οι ομοσπονδιακές αρχές, ωστόσο, συνεκτίμησαν τα ανησυχητικά ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σύμφωνα με την οποία το 18% των δελφινιών στον Κόλπο Μπαρατάρια βρέθηκαν σε άλλες περιοχές αποπροσανατολισμένα από το Φεβρουάριο του 2010 έως σήμερα.

Στην ίδια περίοδο, 714 δελφίνια και φάλαινες βρέθηκαν μακριά από τα νερά τους στο Πανχάντλ της Φλόριντα, ενώ κανονικά ο αριθμός των αποπροσανατολισμένων θηλαστικών σε αυτή την περιοχή δεν υπερβαίνει τα 74.

Το 95% αυτών των θηλαστικών που χάθηκαν το τελευταίο έτος πιστεύεται ότι τελικά δεν επέζησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024