Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η νυχτερινή Ευρώπη τότε και σήμερα όπως τη βλέπουν δορυφόροι

Η νυχτερινή Ευρώπη τότε και σήμερα όπως τη βλέπουν δορυφόροι

Στις τελευταίες δορυφορικές εικόνες που έστειλε στο in.gr η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, τα φώτα της νυχτερινής Ευρώπης δείχνουν να έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά σε λαμπρότητα την τελευταία εικοσαετία. Δείτε το animation.

Στις τελευταίες δορυφορικές εικόνες που έστειλε στο in.gr η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, τα φώτα της νυχτερινής Ευρώπης δείχνουν να έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά σε λαμπρότητα την τελευταία εικοσαετία.

Το animation δείχνει τη μεταβολή στο φωτισμό της γηραιάς ηπείρου από το 1992 μέχρι το 2010. Οι δύο εικόνες ελήφθησαν με διαφορά 18 ετών, παρόλα αυτά είναι συγκρίσιμες, αφού προέρχονται από τον ίδιο αστερισμό δορυφόρων, το δίκτυο DMSP που προσφέρει μετεωρολογικά δεδομένα στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

NGDC/DMSP/ESA

Οι φωτεινότερες περιοχές της εικόνας αντιστοιχούν σε υψηλές πληθυσμιακές πυκνότητες -όπως στις πόλεις του Λονδίνου, της Ρώμης και του Παρισιού. Συγκριτικά, η Αθήνα αλλά και γενικότερα η Ελλάδα φαίνονται μάλλον αμυδρά.

Σε ολόκληρη πάντως την Ευρώπη, ο πληθυσμός και τα φώτα είναι πυκνότερα στις παράκτιες περιοχές, καθιστώντας έτσι εμφανές το περίγραμμα της ηπείρου.

Η αύξηση της λαμπρότητας στη δεύτερη εικόνα οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πολωνία, η οποία άρχισε να λάμπει καθώς είδε το ΑΕΠ της να εκτινάσσεται κατά 377 δισ. δολάρια από το 1992 έως το 2010.

Δεδομένου όμως ότι αντιστοιχούν σε πλούσιες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα φωτεινά μπαλώματα στις εικόνες δείχνουν επίσης υψηλή κατανάλωση ενέργειας, ατμοσφαιρική ρύπανση και εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι επομένως οι περιοχές που ουσιαστικά ανεβάζουν τη θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024