Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ασπιρίνη την ημέρα «τον ογκολόγο κάνει πέρα»

Μια ασπιρίνη την ημέρα «τον ογκολόγο κάνει πέρα»

Τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύονται την Τετάρτη στην κορυφαία επιθεώρηση The Lancet επιβεβαιώνουν την προληπτική δράση της ασπιρίνης εναντίον του καρκίνου. Επιπλέον, όμως, δείχνουν ότι το δημοφιλές μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες μπορεί ακόμη και να δράσει θεραπευτικά ενάντια στη νόσο. Η πιθανότατα μετάστασης, για παράδειγμα, δείχνει να μειώνεται έως και στο μισό.

Τρεις νέες μελέτες που βλέπουν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας ενισχύουν παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την προληπτική δράση της ασπιρίνης εναντίον του καρκίνου, δείχνοντας όμως παράλληλα ότι το δημοφιλές μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) μπορεί ακόμη και να δράσει θεραπευτικά ενάντια στη νόσο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρκίνου, ωστόσο μέχρι σήμερα τα πιο βραχυπρόθεσμα οφέλη του φαρμάκου παρέμεναν ασαφή, όπως μετέωρο έμενε το τι μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο ΜΣΑΦ σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο.

Μείωση του κινδύνου μεταστάσεων

Οι νέες μελέτες που ανήκουν στον Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι οποίες δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις «The Lancet» και «The Lancet Oncology» δείχνουν ότι η ασπιρίνη έχει και βραχυπρόθεσμο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες μεταστάσεων του καρκίνου κατά 40%-50%.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η λήψη ασπιρίνης προλαμβάνει τον καρκίνο, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου» σημείωσε ο Δρ Ρόθγουελ και προσέθεσε ότι «ίσως το πιο σημαντικό εύρημα είναι όμως ότι πιθανώς η ασπιρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως επιπρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε μακρινά σημεία του οργανισμού». Κάτι τέτοιο θα ήταν υψίστης σημασίας με δεδομένο ότι οι μεταστάσεις του καρκίνου είναι εκείνες που τελικώς σκοτώνουν τους ασθενείς.

Η ασπιρίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικώς για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Ωστόσο, όπως φάνηκε στην πορεία, μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και έτσι λαμβάνεται συχνά από άτομα με καρδιοπάθειες με στόχο την πρόληψη των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διαμάχη εξαιτίας… γαστρορραγίας

Την ίδια στιγμή όμως το φάρμακο έχει συνδεθεί με κίνδυνο γαστρορραγίας – εκτιμάται ότι ένας ασθενής ανά 1.000 που λαμβάνουν ασπιρίνη ετησίως θα εμφανίσει αιμορραγία στο στομάχι – και έτσι υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ειδικών σχετικά με το αν πρέπει να λαμβάνεται προληπτικά σε καθημερινή βάση και από υγιή άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι βρετανική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος γαστρορραγίας είναι μεγαλύτερος από τα όποια οφέλη του φαρμάκου ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητά του στα υγιή άτομα.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, από διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων του Δρ Ρόθγουελ, έχει προκύψει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, ακόμη και σε μικρή δόση των 75 mg, μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων καρκίνων και κυρίως του εντέρου και του οισοφάγου – τα οφέλη ωστόσο εμφανίζονταν μετά από οκτώ ως 10 χρόνια από την έναρξη λήψης του φαρμάκου.

Οι τρεις νέες μελέτες όμως μαρτυρούν για πρώτη φορά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της ασπιρίνης ενάντια στον καρκίνο. Όπως αναφέρεται σε αυτές η καθυστέρηση στην εμφάνιση οφέλους που είχε προκύψει από τα προηγούμενα στοιχεία οφειλόταν στο ότι η ασπιρίνη προλαμβάνει ουσιαστικώς τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των καρκίνων και ως γνωστόν υπάρχει μεγάλο χρονικό «παράθυρο» μεταξύ του πρώτου σταδίου ανάπτυξης του καρκίνου και της εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου.

Θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο;

Με βάση τα νέα ευρήματα ο Δρ Ρόθγουελ υποστηρίζει ότι απαιτούνται ενδελεχέστερες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν η ασπιρίνη μπορεί να αποτελέσει θεραπεία και για ασθενείς με καρκίνο των οποίων η νόσος δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί. «Καμία θεραπεία δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα να προλαμβάνει τις μακρινές μεταστάσεις του καρκίνου και έτσι τα καινούργια στοιχεία πρέπει να οδηγήσουν τις μελλοντικές μελέτες στο πεδίο που αφορά τη θεραπεία του καρκίνου» αναφέρει ο ερευνητής.

Σε σχόλιό τους σχετικά με τις μελέτες που δημοσιεύεται στο «Lancet» οι Αντριου Τσαν και Νάνσι Κουκ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακά» τα ευρήματα και υπογραμμίζουν ότι δείχνουν τον δρόμο προς τη «διεύρυνση των συστάσεων σχετικά με τη λήψη ασπιρίνης».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024