Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρά την αποχώρηση της NASA, η Ευρώπη επιμένει στο ExoMars

Παρά την αποχώρηση της NASA, η Ευρώπη επιμένει στο ExoMars

Παρά την ανακοίνωση της NASA ότι δεν έχει τα χρήματα να συμμετάσχει στη διπλή αποστολή ExoMars, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA αποφάσισε να υλοποιήσει μόνη της το φιλόδοξο σχέδιο για την ανίχνευση σημείων ζωής στον Άρη.

Παρά την ανακοίνωση της NASA ότι δεν έχει τα χρήματα να συμμετάσχει στη διπλή αποστολή ExoMars, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA αποφάσισε να υλοποιήσει μόνη της το φιλόδοξο σχέδιο για την ανίχνευση σημείων ζωής στον Άρη.

Το ευρω-αμερικανικό πρόγραμμα ExoMars προέβλεπε την εκτόξευση ενός δορυφόρου το 2016, ο οποίος θα απελευθέρωνε ένα στατικό ρομπότ για μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Η αποστολή θα συνεχιζόταν το 2018 με την εκτόξευση ενός τροχοφόρου ρομπότ, εξοπλισμένου με ένα ενσωματωμένο εργαστήριο που θα εξέταζε αν ο πλανήτης φιλοξενεί ή φιλοξενούσε κάποτε μικροβιακή ζωή.

Σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ESA αποφάσισαν να μην ακυρώσουν το πρόγραμμα λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ και να ζητήσουν τη συνδρομή της Ρωσίας για την υλοποίησή του.

Η Ρωσία θα μπορούσε προσφέρει τους πυραύλους Proton με τους οποίους θα εκτοξευόταν ο δορυφόρος και αργότερα το ρομπότ. Όμως παρά τη ρωσική βοήθεια, η ESA θα έχει οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως φαίνεται όμως ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. Δεδομένου ότι η Ευρώπη παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, η διαφορά θα είναι δύσκολο να καλυφθεί από τις χώρες-μέλη.

Σε αυτή την περίπτωση η ESA θα πρέπει να εξασφαλίσει κονδύλια περικόπτοντας άλλα προγράμματά της. «Το πρόγραμμα είχε ισχυρή υποστήριξη ως ιδιαίτερα σημαντικό για την ESA, και δεν υπήρξε πρόταση για την ακύρωσή του. Αντίθετα, το μήνυμα ήταν ότι η ESA πρέπει να θέσει προτεραιότητες ώστε να εξασφαλίσει την υλοποίηση του ExoMars» δήλωσε στο BBC ο Ντέβιντ Πάρκερ, διευθυντής Επιστημών στη βρετανική Διαστημική Υπηρεσία.

Αυτό που επείγει, βέβαια, είναι η οριστικοποίηση του σχεδιασμού της αποστολής και η ανάθεση της κατασκευής σε εργολάβους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Ρωσία θα προσφέρει, εκτός από τους πυραύλους Proton, τη μπαταρία ραδιοισότοπων για το στατικό ρομπότ και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού για το τροχοφόρο ρομπότ, το οποίο θα έχει βάρος γύρω στα 300 κιλά. Η Ευρώπη θα αναλάβει μέρος των επιστημονικών φορτίων καθώς και τα συστήματα προσανατολισμού και καθοδήγησης.

Η προτεινόμενη συμφωνία ανάμεσα στην ESA και τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos θα πρέπει πάντως να υπογραφεί και επίσημα τους επόμενους μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024