Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το απόβραδο

Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το απόβραδο

Κοιτάξτε προς τη δύση λίγη ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα: ένα κοσμικό τρίγωνο ανάμεσα στον Δία, τη Σελήνη και την Αφροδίτη σίγουρα αποσπά την προσοχή. Η συνεύρεση κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Φεβρουαρίου, οπότε το τρίο θα είναι αρκετά λαμπρό ώστε να διακρίνεται μέσα στα φώτα της πόλης, την ομίχλη, ακόμα και την ελαφριά συννεφιά.

Κοιτάξτε προς τη δύση λίγη ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα: ένα κοσμικό τρίγωνο ανάμεσα στον Δία, τη Σελήνη και την Αφροδίτη σίγουρα αποσπά την προσοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Άρης και η Αφροδίτη -οι πιο λαμπροί πλανήτες αυτή την εποχή- εμφανίζονται πριν ακόμα σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός. Από βράδυ σε βράδυ, το θέαμα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό καθώς η απόσταση ανάμεσά τους μικραίνει.

Η συνεύρεση κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Φεβρουαρίου, οπότε η Σελήνη πλησιάζει από τα αριστερά και σχηματίζει τρίγωνο με τους δύο πλανήτες. Το τρίο θα είναι αρκετά λαμπρό ώστε να διακρίνεται μέσα στα φώτα της πόλης, την ομίχλη, ακόμα και την ελαφριά συννεφιά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το φεγγάρι αποχωρεί από το τρίγωνο κινούμενο προς τα αριστερά. Το σόου, όμως δεν έχει τελειώσει; η σύζευξη ανάμεσα στον Άρη και την Αφροδίτη συνεχίζεται μέχρι τις 13 Μαρτίου, οπότε οι δύο πλανήτες θα απέχουν μόνο τρεις μοίρες μεταξύ τους και θα σχηματίζουν έναν διπλό φάρο.

Στην πραγματικότητα, οι δύο πλανήτες θα απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα -φαίνονται όμως να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο καθώς κινούνται στο ίδιο επίπεδο με την τροχιά της Γης, το λεγόμενο επίπεδο της εκλειπτικής.

Στα μέσα Μαρτίου, τα σώματα θα φαίνονται να βρίσκονται τόσο κοντά ώστε ο παρατηρητής μπορεί να κρύψει και τα δύο μαζί τεντώνοντας ένα ή δύο δάχτυλο μπροστά στα μάτια του.

Σε αυτή τη φάση, εξηγεί ανακοίνωση της NASA, το ντουέτο των δύο πλανητών θα γίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό: το φως και των δύο σωμάτων θα πέφτει ταυτόχρονα στην ωχρά κηλίδα του ματιού, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που προσφέρει τη μέγιστη οπτική οξύτητα.

«Ό,τι βλέπει κανείς με την ωχρά κηλίδα, το βλέπει σε υψηλή ανάλυση» εξηγεί ο οπτομέτρης Δρ Στιούαρτ Χιρογιάσου.

Η ωχρά κηλίδα βλέπει μια περιοχή του ουρανού με διάμετρο μόλις πέντε μοιρών. Τις περισσότερες μέρες του Μαρτίου, η φαινόμενη απόσταση του Δία από την Αφροδίτη θα βρίσκεται εντός αυτού του ορίου, οπότε το ντουέτο γίνεται ιδιαίτερα σαγηνευτικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024