Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έγγραφο αποκαλύπτει το χειρότερο σενάριο στο δυστύχημα της Φουκουσίμα

Έγγραφο αποκαλύπτει το χειρότερο σενάριο στο δυστύχημα της Φουκουσίμα

Μυστικό έγγραφο της ιαπωνικής κυβέρνησης, στο οποίο οι ειδικοί περιγράφουν τη χειρότερη τροπή που θα μπορούσε να είχε πάρει το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφή. Στη χειρότερη περίπτωση οι κάτοικοι του Τόκιο θα καλούνταν να εγκαταλείψουν την πόλη εθελοντικά.

Μυστικό έγγραφο της ιαπωνικής κυβέρνησης, στο οποίο οι ειδικοί περιγράφουν τη χειρότερη τροπή που θα μπορούσε να είχε πάρει το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφή.

To έγγραφο, με τίτλο Σχέδια σεναρίων έκτακτης ανάγκης στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, συντάχθηκε από την ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και παραδόθηκε στην κυβέρνηση δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι.

Τα κυριότερα σημεία σύμφωνα με το Reuters:

Εκρήξεις, τήξη πυρηνικών καυσίμων σε δεξαμενές

Η απώλεια των συστημάτων ψύξης στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού οδηγούν σε αλλεπάλληλες εκρήξεις λόγω διαρροής ραδιενεργού ατμού και ανάφλεξης αέριου υδρογόνου.

Χιλιάδες χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες είχαν στριμωχτεί σε μεγάλες δεξαμενές ψύξης, υπερθερμαίνονται, λιώνουν, αναμειγνύονται με λιωμένο τσιμέντο και διαπερνούν το δάπεδο των δεξαμενών.

Φαύλος κύκλος

Οι εκρήξεις υδρογόνου και η διαρροή ραδιενέργειας αναγκάζουν τους εργάτες να απομακρυνθούν, οπότε οι προσπάθειες ψύξης διακόπτονται και η τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, οδηγώντας σε νέες εκρήξεις.

Εκκένωση του Τόκιο

Η μαζική διαρροή ραδιενέργειας αναγκάζει τις αρχές να προχωρήσουν σε υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα 170 χιλιομέτρων, ενώ όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 250 χλμ καλούνται να απομακρυνθούν εθελοντικά.

Το Τόκιο, με πληθυσμό 35 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι απομακρύνονται μαζικά εν μέσω πανικού.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά για δεκαετίες.

Τι πραγματικά συνέβη

Ο σεισμός των 9.0 βαθμών και το τσουνάμι των 15 μέτρων κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης και στους έξι αντιδραστήρες. Τήξη της καρδιάς πιστεύεται ότι συνέβη στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3.

Εκρήξεις υδρογόνου σημειώθηκαν στα κτήρια των αντιδραστήρων 1 και 3 λίγες μέρες μετά το σεισμό.

Στο κτήριο του αντιδραστήρα 4, ο οποίος βρισκόταν εκτός λειτουργίας την ώρα του ατυχήματος, περισσότερες από 1.500 ράβδοι πυρηνικών καυσίμων βρίσκονταν σε δεξαμενή ψύξης γεμάτη με νερό. Το νερό εξατμίστηκε, οι ράδβοι πήραν φωτιά και σημειώθηκε έκρηξη.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 τέθηκαν σε κατάσταση «εν ψυχρώ διακοπής» σχεδόν 10 ημέρες μετά το τσουνάμι. Στην κατάσταση αυτή, η θερμοκρασία του πυρήνα δεν υπερβαίνει τους 100 βαθμούς και η αλυσιδωτή αντίδραση δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτότροφοδοτούμενη.

Οι αντιδραστήρες 1 και 3 τέθηκαν σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής εννέα μήνες αργότερα.

Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων.

Η πλήρης διάλυση του κατεστραμμένου εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια και οι γύρω περιοχές θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024