Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρομαγνητικό όπλο ακραίας ισχύος δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Ηλεκτρομαγνητικό όπλο ακραίας ισχύος δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα ηλεκτρομαγνητικό κανόνι ικανό να εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου. Σε αντίθεση με τα συμβατικά πυροβόλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα, το φουτουριστικό κανόνι της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα που κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα ηλεκτρομαγνητικό κανόνι ικανό να εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά πυροβόλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα, το φουτουριστικό κανόνι της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα που κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.

Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, από 7.200 μέχρι 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, τα βλήματα θα μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση.

Το πολεμικό ναυτικό επενδύει στην ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία από το 2004, αν και το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου όπλου παραλίγο να τερματιστεί από το Κογκρέσο το 2011.

Το Δεκέμβριο του 2010, το ναυτικό είχε πραγματοποιήσει επίδειξη της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας έναν δικό του εκτοξευτήρα ανάλογης ισχύος. Έχει όμως και συμβόλαια για την ανάπτυξη νέων εκτοξευτήρων από τις εταιρείες ΒΑΕ Systems, Raytheon και General Atomics.

To πρωτότυπο που παρέδωσε η BAE Systems τον Ιανουάριο απελευθερώνει σε κάθε βολή ενέργεια 32 megajoule. Ένα megajoule ισοδυναμεί με την κινητική ενέργεια ενός οχήματος του ενός τόνου που κινείται με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Η ενέργεια αυτή θα επέτρεπε στο σύστημα να εκτοξεύει βαριά βλήματα σε απόσταση 50 με 100 ναυτικών μιλίων (90-180 χιλιόμετρα), με απώτερο στόχο να αυξηθεί το βεληνεκές μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα).

Το πρωτότυπο ενός δεύτερου εκτοξευτήρα αναμένεται να παραδοθεί από την General Atomics τους επόμενους μήνες.

Στο μέλλον, το νέο όπλο θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα για πλοία επιφανείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024