Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο 50 ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη επιβιώνουν στην Ελλάδα

Μόνο 50 ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη επιβιώνουν στην Ελλάδα

Ένα βήμα απέχει από την εξαφάνιση στον ελληνικό χώρο ο ασπροπάρης, το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντώνται στην Ελλάδα. Λόγω της έλλειψης τροφής, των δηλητηριασμένων δολωμάτων και των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, ο πληθυσμός του έχει συρρικνωθεί κατά 80% σε τέσσερις δεκαετίες και πλέον αριθμεί λιγότερα από 50 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Τη μόνη ελπίδα προσφέρει η προσπάθεια τεσσάρων ελληνικών και ξένων φορέα για την παρακολούθηση και την προστασία του είδους.

Ένα βήμα απέχει από την εξαφάνιση στον ελληνικό χώρο ο ασπροπάρης, το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντώνται στην Ελλάδα. Λόγω της έλλειψης τροφής, των δηλητηριασμένων δολωμάτων και των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, ο πληθυσμός του έχει συρρικνωθεί κατά 80% σε τέσσερις δεκαετίες και πλέον αριθμεί λιγότερα από 50 αναπαραγωγικά ζευγάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ασπροπάρης δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού τα ενήλικα άτομα υπολογίζονται σε μόλις 30-45 χιλιάδες.

Κι όμως, ο ασπροπάρης (Neophron Percnopterus) ήταν το πρώτο είδος στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο. Όπως αναφέρει η Ρούλα Τρίγκου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το πτηνό προστατευόταν από τους φαραώ με ποινή θανάτου. Το είδος, εξάλλου, είχε ονομαστεί και «κοτόπουλο του φαραώ».

«Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο ασπροπάρης ήταν ένα ευρύτατα διαδεδομένο είδος σε όλες τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτός ο μικρός γύπας αποτελεί είδος «κρισίμως κινδυνεύον» για την Ελλάδα, δηλαδή αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό του χώρο στο άμεσο μέλλον» προειδοποιεί η Βικτόρια Σαράβια, υπεύθυνη της Ορνιθολογικής για το πρόγραμμα προστασίας του ασπροπάρη.

Σημαντικό πλήγμα στους πληθυσμούς ασπροπάρη είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω της εγκατάλειψης της ελεύθερης κτηνοτροφίας. Επιπλέον, όπως αναφέρει η κ. Τρίγκου, «οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση των νεκρών κτηνοτροφικών ζώων, μετά την έξαρση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για τα είδη πουλιών που τρέφονται με ψοφίμια, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διαθέσιμη τροφή».

Τη μόνη ελπίδα δίνουν τώρα δύο φορείς από την Ελλάδα (η Ορνιθολογική και η WWF) και δύο από τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα παρακολουθούν το είδος με στόχο την προστασία του.

«Οι κύριες δράσεις του πενταετούς προγράμματος Life – Φύση στοχεύουν στη βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους και τις αιτίες που συντελούν στη μείωση του πληθυσμού του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» αναφέρει η κ. Τρίγκου.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 15 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (πέντε στην Θράκη και οι υπόλοιπες στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα) οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024