Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενετικά τροποποιημένη E.coli παράγει βιοκαύσιμα από φύκια

Γενετικά τροποποιημένη E.coli παράγει βιοκαύσιμα από φύκια

Χάρη σε ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του κολοβακτηριδίου Escherichia coli, τα σάκχαρα που περιέχουν τα θαλάσσια φύκη μπορούν για πρώτη φορά να μετατρέπονται σε καύσιμη αιθανόλη. Η μέθοδος, που υπόσχεται ακόμα πιο πράσινα βιοκαύσιμα, δοκιμάζεται ήδη σε τέσσερις φάρμες καλλιέργειας φυκών στη Χιλή.

Τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες διαθέτουν τα φύκη, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι ξεκλείδωσαν τον μηχανισμό για την γρήγορη και οικονομική μετατροπή των σακχάρων τους σε αιθανόλη.

Όπως εξηγούν με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι ειδικοί του Εργαστηρίου Βιο-αρχιτεκτονικής (Bio Architecture Lab), στο Μπέρκλι, το μυστικό κρύβεται σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα των φυκών.

Οικονομικά βιοκαύσιμα του αλμυρού νερού

Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli, η οποία διασπά τα σάκχαρα των φυκών και παράγει αιθανόλη. Σε αντίθεση με βακτήρια που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο βακτήριο «επιτίθεται» στο αλγινικό οξύ των φυκών, το οποίο βρίσκεται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής σακχάρων στα φύκη.

«Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ένα ένζυμο για την διάσπαση του αλγινικού οξέος και δημιούργησαν ένα μονοπάτι για τον μετέπειτα μεταβολισμό του. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των σακχάρων των φυκών» εξηγεί αναλυτικά ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Ντάνιελ Τρούνφιο.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σύμφωνα με τον ίδιο, «μετατρέπει τη βιομάζα από φύκια σε μια οικονομική πρώτη ύλη για ανανεώσιμα καύσιμα και χημικά».

Το εργαστήριο διατηρεί στην παρούσα φάση τέσσερις φάρμες καλλιέργειας φυκών στη Χιλή. Στόχος των ειδικών τώρα είναι να αναβαθμίσουν την τεχνολογία αυτή για την εμπορευματοποίησή της.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024