Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απογοητευτικές αν όχι ανύπαρκτες οι επιστημονικές γνώσεις των διασημοτήτων

Απογοητευτικές αν όχι ανύπαρκτες οι επιστημονικές γνώσεις των διασημοτήτων

Τρεις γυναίκες καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις της ετήσιας λίστας που συντάσσει η ομάδα «Λογική για την Επιστήμη» (SAS) και αφορά την κακοποίηση της επιστήμης από διάσημα πρόσωπα λόγω της ημιμάθειας ή της άγνοιας που τα διακατέχει. Στην κορυφή βρίσκονται η σταρ των ριάλιτι σόου Νικόλ Πολίτσι, η τραγουδίστρια και συνθέτρια Σούζι Κουάτρο και η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μισέλ Μπάκμαν.

Τρεις γυναίκες καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις της ετήσιας λίστας που συντάσσει η ομάδα «Λογική για την Επιστήμη» (Sense About Science, SAS) και αφορά την κακοποίηση της επιστήμης από διάσημα πρόσωπα λόγω της ημιμάθειας ή της άγνοιας που τα διακατέχει.

Στην κορυφή βρίσκονται η σταρ των ριάλιτι σόου Νικόλ Πολίτσι, η τραγουδίστρια και συνθέτρια Σούζι Κουάτρο και η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μισέλ Μπάκμαν.

«Παλαιότερα είχα συχνά πονόλαιμο και μία από τις αδελφές μου είπε πως όλες οι αρρώστιες ξεκινούν από το παχύ έντερο. Άρχισα να κάνω καθημερινά κλύσματα με μία σκόνη καθαρισμού και φρέσκο χυμό και είδα τεράστια διαφορά», είχε δηλώσει η Σούζι Κουάτρο στην εφημερίδα Daily Mail.

«Το παχύ έντερο ασφαλώς δεν είναι η αιτία όλων των ασθενειών. Ο πονόλαιμος δεν προέρχεται από το παχύ έντερο αλλά από ιούς που εισχωρούν στο σώμα από το στόμα και τη μύτη. Τα κλύσματα δεν έχουν κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα στο λαιμό», σημείωσε η Μελίτα Γκόρντον, σύμβουλος γαστρεντερολόγος σε μία προσπάθεια της SAS να διαλύσει τέτοιου είδους μύθους με τη βοήθεια ειδικών από διάφορους τομείς.

Η λίστα αναφέρει και μια παράδοξη δήλωση της Νικόλ Πολίτσι: «Δεν μ’ αρέσει η παραλία. Μισώ τους καρχαρίες και το νερό είναι γεμάτο με σπέρμα φάλαινας. Για αυτό οι ωκεανοί είναι αλμυροί», είχε πει η τηλεπερσόνα.

Χρειάστηκε να παρέμβει ένας ωκεανογράφος, ο Σάιμον Μπόξολ, για να την διαψεύσει: «Θα χρειαζόταν πάρα πολύ σπέρμα φάλαινας για να γίνει τόσο αλμυρή η θάλασσα», είπε.

Άλλη μια ψευδοεπιστημονική άποψη μετέφερε ο Γάλλος σχεδιαστής παπουτσιών Κριστιάν Λουμπουτέν που την άκουσε, όπως είπε, από μια γυναίκα καλεσμένη σε πάρτι: «Είπε ότι το ερωτικό στοιχείο στα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι η καμάρα του ποδιού, γιατί αυτή είναι η θέση που παίρνει το γυναικείο πόδι κατά τη διάρκεια του οργασμού. Για αυτό φορώντας τακούνια μπαίνεις σε μια ενδεχόμενη κατάσταση οργασμού», εξήγησε ο σχεδιαστής.

Ο σεξολόγος Κέβαν Γουάιλι απάντησε απλά ότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς το αίτιο από το αποτέλεσμα. «Το πόδι της γυναίκας μπορεί να παίρνει τέτοια κλίση κατά τη διάρκεια του οργασμού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν, υπό διαφορετικές συνθήκες, το πόδι πάρει αυτήν την κλίση, τότε θα έρθει και ο οργασμός», εξήγησε.

Η Μισέλ Μπάκμαν, από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε ότι ένα κορίτσι από τη Φλόριντα εμφάνισε «διανοητική υστέρηση» επειδή έκανε εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ζημιά στη κοινή γνώμη από τις απόψεις

Η ομάδα επισημαίνει ότι, πέρα από το αστείο του πράγματος, ο στόχος της είναι σοβαρός: να φροντίσει ώστε οι ψευδοεπιστημονικές απόψεις να μην γίνονται αποδεκτές ως αλήθεια.

Οι γιατροί πάντως εξέφρασαν το φόβο πως η ζημιά που γίνεται από τέτοιου είδους μύθους μπορεί να μην ανατραπεί παρά μετά από πολλά χρόνια. Και αυτό γιατί οι απόψεις των διασήμων αναμεταδίδονται ευρέως (χάρη και στη δημοφιλία αυτών των ανθρώπων) , αφού κυριαρχούν στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, και ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται να πείσουν το κοινό ότι πρόκειται για αναλήθειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024