Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσικός δορυφόρος συνετρίβη στην «Οδό Κοσμοναυτών» της Σιβηρίας

Ρωσικός δορυφόρος συνετρίβη στην «Οδό Κοσμοναυτών» της Σιβηρίας

Η τελευταία παταγώδης αποτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος πήρε ειρωνική τροπή: ένα κομμάτι τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου που συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευση έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού στην... Οδό Κοσμοναυτών μιας κωμόπολης στη Σιβηρία.

Η τελευταία παταγώδης αποτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος πήρε ειρωνική τροπή: ένα κομμάτι τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου που συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευση έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού στην… Οδό Κοσμοναυτών μιας κωμόπολης στη Σιβηρία.

«Ανέβηκα στη στέγη αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχε συμβεί. Είδα τότε μια τεράστια τρύπα και ένα μεταλλικό αντικείμενο» είπε στο πρακτορείο Interfax o Αντρέι Κριβορουτσένκο, ιδιοκτήτης του σπιτιού στο χωριό Βαγκάιτσεβο της επαρχίας Νοβοσιμπίρσκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, στη στέγη του Κριβορουτσένκο βρέθηκε μια μεταλλική σφαίρα με διάμετρο 50 εκατοστών.

Η σφαίρα πιστεύεται ότι προέρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Meridian που συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, η συντριβή προκλήθηκε από αστοχία στο τρίτο στάδιο ενός πυραύλου Soyuz.

To περιστατικό «δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η [ρωσική διαστημική[] βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση» παραδέχτηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Βλάντιμιρ Ποπόφκιν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της μετά την «καρατόμηση» του προκατόχου του για μια σειρά από προηγούμενα ατυχήματα.

Στη διάρκεια του 2011 η Ρωσία έχασε τρεις δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης Glonass, ένα στρατιωτικό δορυφόρο, ένα μεταγωγικό Progress που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών, καθώς και την αποστολή Fobos-Grunt που θα μελετούσε τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι συντριβές τριών πυραύλων Soyuz, με τους οποίους μεταφέρονται πληρώματα από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με τον Ποπόφκιν, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της Roscosmos οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι της διαστημικής βιομηχανίας συνταξιοδοτούνται χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους αντικαταστήσει.

Τα προβλήματα συνεχίζονται, αφού μια ακόμα ανεξέλεγκτη συντριβή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες: Το Fobos-Grunt, βάρους 13 τόνων, απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για το ταξίδι μέχρι τον Άρη και έκτοτε παραμένει κολλημένο σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Εκτιμάται ότι θα πέσει στη Γη τον Ιανουάριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024