Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινό γονίδιο βρέθηκε να συνδέει πολλές μορφές καρκίνου

Κοινό γονίδιο βρέθηκε να συνδέει πολλές μορφές καρκίνου

Ένα και μόνο κοινό γονίδιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως των ωοθηκών, της μήτρας και των όρχεων. Ο ρόλος του στην καρκινογένεση δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Ένα και μόνο κοινό γονίδιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη καναδών ειδικών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών του Γονιδιώματος Michael Smith που ανήκει στην Υπηρεσία για τον Καρκίνο της Βρετανικής Κολομβίας ανακάλυψαν ότι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας και των όρχεων εμφάνιζαν την ίδια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DICER.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι γνωστό εδώ και πολλά έτη στους επιστήμονες, ωστόσο ο ακριβής ρόλος του σε ό,τι αφορά την «πυροδότηση» ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων παραμένει ασαφής.

Σαν… μεθυσμένος διευθυντής ορχήστρας

Όταν το γονίδιο εμφανίζει μεταλλάξεις η λειτουργία του αλλάζει «με αποτέλεσμα να έχει άμεση συμμετοχή στην έναρξη του καρκίνου, όχι όμως ως να ήταν ο ‘διακόπτης’ του» ανέφερε ο Γκρεγκ Μόριν, που ήταν ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και εξήγησε: «Το DICER μπορεί να περιγραφεί ως ο διευθυντής μιας ορχήστρας η οποία αφορά λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των φυσιολογικών κυττάρων. Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε δεν καταστρέφουν ολοσχερώς τη λειτουργία του γονιδίου αλλά τη… στρεβλώνουν – η ορχήστρα βρίσκεται ακόμη στη θέση της αλλά ο διευθυντής που πρέπει να τη συντονίσει φέρεται σαν… μεθυσμένος».

Οι καναδοί ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν το DICER εμπλέκεται και σε άλλες μορφές καρκίνου καθώς και αν μπορεί να αποτελέσει με τους κατάλληλους χειρισμούς τη θεραπευτική βάση για την αντιμετώπιση των καρκίνων τους οποίους προκαλεί.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024