Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαγορεύονται στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη

Απαγορεύονται στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, έπειτα από γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Π. Μπεχράκης, το μέτρο αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, έπειτα από γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων που απελευθερώνουν νικοτίνη έχει ήδη απαγορευτεί, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Π. Μπεχράκης, ανέφερε ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι βλαβερό, έστω και λιγότερο από τα κανονικά τσιγάρα. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή».

«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τόσο έντονα όσο του καπνίσματος με κανονικό τσιγάρο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι βλαπτικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο» δήλωσε ο κ. Μπεχράκης στην εφημερίδα Το Βήμα.

Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνωρίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Όχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που προσομοιώνουν το κάπνισμα απελευθερώνοντας ατμό που συνήθως περιέχει νικοτίνη. Διαφημίζονται ως μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, ή αντίθετα ως μέσο που επιτρέπει στο χρήστη να καπνίζει οπουδήποτε.

Γεγονός όμως είναι ότι μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ασφαλή μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Αντίθετα, αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία και να ενθαρρύνει το κάπνισμα από τους νέους.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, τονίζοντας ότι οι κατασκευαστές μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τους νέους χωρίς να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία.

H FDA έχει επίσης εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιγάρα που απελευθερώνουν νικοτίνη σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που αναγράφει η συσκευασία, καθώς και άλλα χημικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τέλος, ανακοίνωσε το 2008 ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλής θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024