Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι λειτουργίες του λογισμικού «δεν πρέπει να καλύπτονται με copyright στην ΕΕ»

Οι λειτουργίες του λογισμικού «δεν πρέπει να καλύπτονται με copyright στην ΕΕ»

Ενόψει της εκδίκασης μιας υπόθεσης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη βιομηχανία λογισμικού, σύμβουλος που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι λειτουργίες του λογισμικού δεν καλύπτονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το copyright «ουσιαστικά θα καθιστούσε δυνατή τη δημιουργία μονοπωλίων στις ιδέες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην τεχνολογική πρόοδο και τη βιομηχανική ανάπτυξη».

Ενόψει της εκδίκασης μιας υπόθεσης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη βιομηχανία λογισμικού, σύμβουλος που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι λειτουργίες του λογισμικού δεν καλύπτονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχολιάζει το Reuters, έχει σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη προγραμμάτων που συνεργάζονται με ανταγωνιστικά προϊόντα.

«Αν δεχόμασταν ότι η λειτουργικότητα ενός προγράμματος υπολογιστή μπορεί να προστατευτεί ως τέτοια, αυτό ουσιαστικά θα καθιστούσε δυνατή τη δημιουργία μονοπωλίων στις ιδέες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην τεχνολογική πρόοδο και τη βιομηχανική ανάπτυξη» εκτίμησε ο Ιβ Μποτ, γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική, είναι όμως ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει το δικαστήριο.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2009, όταν η αμερικανική εταιρεία λογισμικού SAS Institute κινήθηκε νομικά κατά της World Programming Ltd (WPL), κατηγορώντας τη βρετανική εταιρεία λογισμικού ότι παραβίασε την πνευματική ιδιοκτησία της.

Χωρίς να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα της SAS, η WPL είχε αναπτύξει προγράμματα που αναπαράγουν τις λειτουργίες προϊόντων της SAS και συνεργάζονται με αυτά.

Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχικά στο Ανώτατο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι λειτουργίες που εκτελεί ένα πρόγραμμα, για παράδειγμα η κίνηση του κέρσορα πάνω στην οθόνη, δεν μπορούν να κατοχυρώνονται ως πνευματική ιδιοκτησία.

Το δικαστήριο ζήτησε επίσης τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την τελική του απόφαση του χρόνου.

Την Τρίτη, όμως, δημοσιοποιήθηκε η γνωμοδότηση του Ιβ Μποτ, ο οποίος συμφώνησε με το Ανώτατο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας.

Ο Μποτ εκτιμά ότι το copyright δεν μπορεί να καλύπτει τις λειτουργίες προγραμμάτων και γλωσσών προγραμματισμού.

Θεωρεί μάλιστα ότι, εφόσον υπακούουν κάποιους κανόνες, οι εταιρείες μπορούν να αναπαράγουν τον πηγαίο κώδικα ανταγωνιστών τους προκειμένου να εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των προϊόντων τους με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024