Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα για τη γλώσσα των φαλαινών ζητά τη βοήθεια του κοινού

Έρευνα για τη γλώσσα των φαλαινών ζητά τη βοήθεια του κοινού

Χρήστες του Διαδικτύου καλούνται από βρετανικό πανεπιστήμιο να συνδράμουν στην αναγνώριση των διαφορετικών «διαλέκτων» που χρησιμοποιούν στα καλέσματά τους διαφορετικοί πληθυσμοί φαλαινών. Η ερευνητική προσπάθεια, που υλοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό Scientific American, εστιάζεται σε δύο κήτη, την όρκα και το λιγότερο μελετημένο μαυροδέλφινο.

Χρήστες του Διαδικτύου καλούνται από βρετανικό πανεπιστήμιο να συνδράμουν στην αναγνώριση των διαφορετικών «διαλέκτων» που χρησιμοποιούν στα καλέσματά τους διαφορετικοί πληθυσμοί φαλαινών.

Στα περισσότερα είδη θηλαστικών, τα ηχητικά καλέσματα είναι περίπου ίδια σε όλα τα άτομα όλων των πληθυσμών. Οι φάλαινες όμως διαφέρουν, καθώς ορισμένα είδη φαίνεται ότι αναπτύσσουν τοπικές διαλέκτους με διαφορετικό ρεπερτόριο για κάθε επιμέρους πληθυσμό.

Η νέα ερευνητική προσπάθεια του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό Scientific American, εστιάζεται σε δύο κήτη, την όρκα και το λιγότερο μελετημένο μαυροδέλφινο.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, με την ονομασία Whale Project, καλούνται να εγγραφούν στο δικτυακό τόπο και να ακούσουν ήχους φαλαινών που ηχογραφήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές των ωκεανών.

Στη συνέχεια, καλούνται να ακούσουν διαφορετικά καλέσματα του ίδιου είδους και να κρίνουν αν παρουσιάζουν ομοιότητες με το αρχικό κάλεσμα, ώστε να ταξινομηθούν στην ίδια «κατηγορία».

«Ζητώντας από εκατοντάδες ανθρώπους να καταθέσουν τις γνώμες τους, θα μάθουμε πόσο αξιόπιστες είναι οι κατηγορίες καλεσμάτων» εξηγεί στο BBC ο καθηγητής Πίτερ Τάιακ του Σεντ Άντριους.

«Οι ερευνητές που κατηγοριοποιούν τα καλέσματα των φαλαινών είναι ελάχιστοι» επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024