Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να φιλτράρουν το πειρατικό περιεχόμενο

Οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να φιλτράρουν το πειρατικό περιεχόμενο

Οι δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά στούντιο δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν το κατέβασμα πειρατικών αρχείων από τους καταναλωτές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η παρακολούθηση των χρηστών θα παραβίαζε όχι μόνο τα δικαιώματά τους αλλά και τη νομοθεσία για το ηλεκτρονικό εμπόριο,

Οι δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά στούντιο δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν το κατέβασμα πειρατικών αρχείων από τους καταναλωτές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να ζητούν από τους παρόχους (ISP) να μπλοκάρουν συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους με πειρατικό περιεχόμενο. Το να ελέγχουν όμως όλα τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες θα παραβίαζε την ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, θα επιβάρυνε τους ISP με υπέρογκα έξοδα για την εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων παρακολούθησης. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να φιλτράρουν κατά λάθος και νόμιμα αρχεία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χρηστών στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της SABAM, μιας εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής, η οποία υποχρέωσε την εταιρεία Scarlet, έναν ISP στο Βέλγιο, να μπλοκάρει την ανταλλαγή και το κατέβασμα αρχείων που παραβιάζουν τα δικαιώματά της.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών δικαίωσε τη SABAM, ωστόσο η Scarlet υπέβαλε έφεση. Επτά χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανατρέπει την αρχική απόφαση υπέρ της SABAM.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι απαιτήσεις της SABAM θα επηρεάζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Scarlet, αφού θα την υποχρέωναν να «εγκαταστήσει ένα περίπλοκο, δαπανηρό και μόνιμο σύστημα με δικά της έξοδα».

Επιπλέον, το φιλτράρισμα των αρχείων «θα μπορούσε δυνητικά να υπονομεύσει την ελευθερία της πληροφορίας δεδομένου ότι το σύστημα αυτό ενδέχεται να μην μπορούσε να κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου περιεχομένου, με αποτέλεσμα […] την παρεμπόδιση νόμιμων επικοινωνιών».

Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις για την ελευθερία στο Διαδίκτυο: «Η επεμβατική και γενικευμένη παρακολούθηση των χρηστών είναι απαράδεκτη» σχολίασε στο BBC η Open Rights Group. Η δικαστική απόφαση «βοηθά να καθοριστούν τα όρια εξουσίας στον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών να επικοινωνούν online».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024