Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο σήμα από την αγνοούμενη ρωσική αποστολή Fobos-Grunt

Πρώτο σήμα από την αγνοούμενη ρωσική αποστολή Fobos-Grunt

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA κατάφερε να επικοινωνήσει με το ρωσικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο αναχώρησε για μια φιλόδοξη αποστολή στο δορυφόρο του Άρη Φόβο, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε γήινη τροχιά.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA κατάφερε να επικοινωνήσει με το ρωσικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο αναχώρησε για μια φιλόδοξη αποστολή στο δορυφόρο του Άρη Φόβο, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε γήινη τροχιά.

H ESA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν πλήρως την επικοινωνία, με την ελπίδα ότι η αποστολή θα καταφέρει τελικά να αναχωρήσει για το στόχο της. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν, δεδομένου ότι οι θέσεις των πλανητών αλλάζουν και σε λίγες ημέρες η απόσταση μέχρι τον Άρη θα είναι πια υπερβολικά μεγάλη.

Αν το Fobos-Grunt καταφέρει τελικά να πυροδοτήσει τον κινητήρα του, οι Ρώσοι μπορούν να ελπίζουν ότι το 2014 θα φτάσουν στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια του Φόβου.

Αν όμως το πρόβλημα δεν αφορά το λογισμικό του σκάφους και οφείλεται σε μηχανική βλάβη, το σκάφος των 13 τόνων πιθανότατα συντριβεί ανεξέλεγκτα στη Γη.

Περισσότερα ίσως γίνουν γνωστά με τις επόμενες απόπειρες της ESA να επικοινωνήσει με το Fobos-Grunt. Αυτό μπορεί να συμβεί ευκολότερα την ώρα που το σκάφος περνά πάνω από την κεραία της ESA στην Αυστραλία.

Η Ρωσία στο Φόβο

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, είχε το φιλόδοξο στόχο να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα από δορυφόρο άλλου πλανήτη.

H αποστολή εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου. Προγραμματιζόταν να φτάσει στη γειτονιά του Άρη τον Οκτώβριο του 2012 και να προσεδαφιστεί στο Φόβο λίγους μήνες αργότερα. Εκεί, θα ανέπτυσσε έναν μηχανικό βραχίονα που θα συνέλεγε σκόνη και μικρά βότσαλα συνολικού βάρους 200 γραμμαρίων.

Η κάψουλα με τα δείγματα θα εκτινασσόταν από το σκάφος για να πάρει το δρόμο της επιστροφής, ενώ ένα φασματόμετρο μάζας και άλλα όργανα θα παρέμεναν για μετρήσεις στην επιφάνεια του μικρού δορυφόρου.

Στο νέο εγχείρημα συμμετέχει και η Κίνα, η οποία ανέπτυξε το δορυφόρο Γινγκχούο-1 που οποίος θα απελευθερωνόταν από το Fobos-Grunt και θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Άγνωστη τροχιά

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες επικοινωνίας με σκάφη σε τροχιά, η Roscosmos ζήτησε τη συνδρομή της ESA.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, το πρώτο σήμα του Fobos-Grunt ελήφθη στις 20.25 UTC (22.25 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη.

Δεδομένου ότι η τροχιά που ακολουθεί το Fobos-Grunt δεν ήταν γνωστή, ο σταθμός του Περθ στην Αυστραλία χρειάστηκε να τροποποιήσει την κεραία επικοινωνίας (ένθετη αριστερά) ώστε να εκπέμπει σήμα σε μια πολύ ευρεία δέσμη.

«Εστάλησαν εντολές που επέτρεψαν στον πομπό του σκάφους να ενεργοποιηθεί. Είδαμε τότε το σήμα να έρχεται στην κεραία μας. Πραγματοποιήσαμε επίσης ορισμένες ραδιομετρικές μελέτες ώστε να προσδιορίσουμε μια πιο ακριβή τροχιά» δήλωσε ο Δρ Κλάους-Γιούργκεν Σουλτζ, επικεφαλής των επίγειων σταθμών της ESA.

Για την Τετάρτη, η ESA προγραμματίζει δύο ακόμα απόπειρες επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που λαμβάνονται διαβιβάζονται απευθείας στους Ρώσους.

Ακόμα όμως κι αν η επικοινωνία αποκατασταθεί, οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο το Fobos-Grunt απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Αν το πρόβλημα οφείλεται σε λανθασμένες εντολές, οι μηχανικοί της αποστολής ίσως προλάβουν να το διορθώσουν.

Αν όμως πρόκειται για μηχανική βλάβη, η Roscosmos θα πρέπει να αρχίσει να υπολογίζει πού μπορεί να πέσει το σκάφος όταν η τροχιά του αποσταθεροποιηθεί.

Η συντριβή του Fobos-Grunt θα ερχόταν έτσι να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες, παταγώδεις αποτυχίες της Roscosmos.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024