Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσδεση σε τροχιά ανοίγει το δρόμο για κινεζικό διαστημικό σταθμό

Πρόσδεση σε τροχιά ανοίγει το δρόμο για κινεζικό διαστημικό σταθμό

Η επιτυχής πρόσδεση δύο μη επανδρωμένων κινεζικών σκαφών σε τροχιά ήταν το πρώτο βήμα για την κατασκευή του διαστημικού σταθμού που σχεδιάζει η Κίνα για τα τέλη της δεκαετίας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης τοπική ώρα, η κάψουλα Σενζού 8, σχεδιασμένη για επανδρωμένες αποστολές, συνδέθηκε αυτόματα με την υπομονάδα Τιανγκόνγκ 1 που είχε εκτοξευτεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Η επιτυχής πρόσδεση δύο μη επανδρωμένων κινεζικών σκαφών σε τροχιά ήταν το πρώτο βήμα για την κατασκευή του διαστημικού σταθμού που σχεδιάζει η Κίνα για τα τέλη της δεκαετίας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης τοπική ώρα, η κάψουλα Σενζού 8, σχεδιασμένη για επανδρωμένες αποστολές, συνδέθηκε αυτόματα με την υπομονάδα Τιανγκόνγκ 1 που είχε εκτοξευτεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

«Πρόκειται για επιτυχία-ορόσημο που βάζει τα θεμέλια για μελλοντικές αποστολές» δήλωσε ο Γου Πινγκ, εκπρόσωπος του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος.

Ήταν πράγματι μια σημαντική επιτυχία για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας, μετά τις επανειλημμένες αλλά ανεπιτυχείς απόπειρες να γίνει δεκτή στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Αυτό οφειλόταν κυρίως στις αντιδράσεις των ΗΠΑ, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για τους δεσμούς του διαστημικού προγράμματος της Κίνας με το στρατό της χώρας.

Η Κίνα, που έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που έστειλε ανθρώπους στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σκοπεύει τώρα να πραγματοποιήσει δύο ανάλογες δοκιμές το 2012. Τουλάχιστον η μία θα είναι επανδρωμένη.

Ελιγμός ακριβείας

Τα δύο σκάφη συνδέθηκαν σε ύψος 340 χιλιομέτρων ενώ πετούσαν πάνω από κινεζικό έδαφος. Η πρόσδεση ήταν αυτόματη, παρακολουθούνταν όμως από το Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστημικών Πτήσεων στο Πεκίνο.

Η κάψουλα Σενζού οκτώ προσέγγισε την υπομονάδα Τιανγκόνγκ 1 χρησιμοποιώντας ραντάρ και οπτικούς αισθητήρες για να εκτιμά διαρκώς τη μεταξύ τους απόσταση. Όταν ενώθηκαν οι δακτύλιοι σύνδεσης των δύο σκαφών, 12 άγκιστρα κλείδωσαν τη σύνδεση και μεταλλικές ακίδες που προεξείχαν από τα δύο σκάφη ενεργοποίησαν την ηλεκτρική τους σύνδεση.

Τα δύο σκάφη θα παραμείνουν συνδεδεμένα για 12 ημέρες, οπότε θα αποσυνδεθούν και θα επιχειρήσουν νέα πρόσδεση. Δύο ημέρες αργότερα, το Σενζού 8 θα πέσει με αλεξίπτωτο στη στέπα της Εσωτερικής Μογγολίας, προκειμένου να ανακτηθεί ο πειραματικός εξοπλισμός που μετέφερε.

To Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR) συμμετείχε στην αποστολή με το Simbox, ένα κουτί πειραματισμού που μετέφερε σκουλήκια, ψάρια, φυτά και ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

Η επιτυχία της δοκιμής επιτρέπει τώρα στην Κίνα να ελπίζει ότι θα εκτοξεύσει τα πρώτα τμήματα του διαστημικού σταθμού της πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Με τελική μάζα γύρω στους 60 τόνους, ο κινεζικός σταθμός θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον ISS, ο οποίος έχει συνολική μάζα 400 τόνων και προγραμματίζεται να παραμείνει σε τροχιά τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Το επόμενο σημαντικό εγχείρημα για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα θα είναι η εκτόξευση της πρώτης αποστολής στον Άρη.

Το «Γινγκχούο» 1 προγραμματίζεται να αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα και να τεθεί αργότερα σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024