Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανθεκτική «μεταλλαγμένη» πατάτα της BASF ζητά έγκριση στην ΕΕ

Ανθεκτική «μεταλλαγμένη» πατάτα της BASF ζητά έγκριση στην ΕΕ

H γερμανική BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών προϊόντων του κόσμου, κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την παραγωγή και διάθεση μιας νέας γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Η ποικιλία Fortuna είναι ανθεκτική στην ερυσίβη, το μύκητα που προκάλεσε το μεγάλο λιμό της Ιρλανδίας στα τέλη του 19ου αιώνα.

H γερμανική εταιρία αγροχημικών προϊόντων BASF κατέθεσε αίτηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να λάβει άδεια μαζικής παραγωγής και πώλησης μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας που έχει αναπτύξει. Η Fortuna είναι μια ποικιλία πατάτας ανθεκτική στην ερυσίβη η οποία καταστρέφει τις πατάτες και έτσι θα αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μυκητοκτόνα.

Τα «άγρια» γονίδια

Η ερυσίβη είχε προκαλέσει τον μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η προσπάθεια ανάπτυξης μιας νέας ανθεκτικής ποικιλίας πατάτας ξεκίνησε όταν, πριν από μερικά χρόνια, σε άγριες πατάτες που φυτρώνουν σε ορεινές περιοχές στο Μεξικό εντοπίστηκαν δύο γονίδια που τις προστάτευαν από την ερυσίβη.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ στην Ευρώπη υπάρχει ισχυρό κίνημα κατά της παραγωγής και πώλησης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων το οποίο και έχει εμποδίσει την ΕΕ να δώσει σχετικές άδειες.

Επιχείρημα ο περιορισμός των φυτοφαρμάκων

Η BASF κατέθεσε ωστόσο την αίτησή της και τα στελέχη της πιστεύουν ότι τα στοιχεία που έχει παραδώσει σχετικά με την ασφάλεια της Fortuna θα πείσουν τις αρμόδιες Αρχές να της δώσουν την άδεια να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της νέας ποικιλίας. Η εταιρία εκτιμά ότι, αν όλα πάνε καλά και λάβει την άδεια, σε περίπου τέσσερα έτη οι ανθεκτικές πατάτες της θα βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024