Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμφιλεγόμενη τεχνολογία γεώτρησης ίσως ήταν η αιτία σεισμών στη Βρετανία

Αμφιλεγόμενη τεχνολογία γεώτρησης ίσως ήταν η αιτία σεισμών στη Βρετανία

Η διοχέτευση υγρού υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, μια αμφιλεγόμενη τεχνική που ονομάζεται «υδραυλική ρωγμάτωση» και εφαρμόζεται για την απελευθέρωση παγιδευμένου πετρελαίου ή αερίου, ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» η αιτία που προκάλεσε ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη βορειοδυτική Αγγλία.

Η διοχέτευση υγρού υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, μια αμφιλεγόμενη τεχνική που ονομάζεται «υδραυλική ρωγμάτωση» και εφαρμόζεται για την απελευθέρωση παγιδευμένου πετρελαίου ή αερίου, ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» η αιτία που προκάλεσε ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη βορειοδυτική Αγγλία.

Τα ευρήματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν εν μέρει τις ανησυχίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις ρωγμάτωσης απειλούν τους υδροφόρους ορίζοντες και τις κοινότητες στην επιφάνεια.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BGS) για λογαριασμό της εταιρείας Cuadrilla Resources από την οποία πραγματοποιούνταν οι γεωτρήσεις. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι σεισμοί του Απριλίου και του Μαΐου προκλήθηκαν από έναν «ασυνήθιστο» συνδυασμό γεωλογικών χαρακτηριστικών και ανθρώπινων επεμβάσεων.

Η ισχυρότερη από τις δονήσεις είχε ένταση 2,3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Η έρευνα δείχνει ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στην περιοχή του Μπλάκμπουλ θα περιόριζαν τυχόν νέες σεισμικές δονήσεις στους 3 βαθμούς στη χειρότερη περίπτωση.

Τα ευρήματα σχολίασε το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά -σε συνεργασία με τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία, ανεξάρτητους ειδικούς, την Αρχή Υγείας και Ασφάλειας και την Περιβαλλοντική Υπηρεσία- προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την επανέναρξη αυτών των επιχειρήσεων υδραυλικής ρωγμάτωσης.

Σπάζοντας πέτρες

Με τις ανάγκες για ορυκτά καύσιμα και τις τιμές τους να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η πετρελαϊκή βιομηχανία αναζητά νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μια τέτοια πηγή είναι οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται παγιδευμένοι στο εσωτερικό σχιστολιθικών πετρωμάτων σε μεγάλο βάθος -πετρώματα που έχουν «ποτίσει» πετρέλαιο ή αέριο.

Η εξόρυξη αυτών των αποθεμάτων δεν μπορεί να γίνει με συμβατικές μεθόδους, είναι όμως τεχνικά εφικτή με τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων νερού και χημικών, μια μέθοδος που ονομάζεται ρωγμάτωση (frackling ή fracturing).

Σε συνθήκες υψηλής πίεσης, το υγρό αυτό θρυμματίζει τα πετρώματα και απελευθερώνει τους πολύτιμούς υδρογονάνθρακες.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία διαβεβαιώνει ότι ο θρυμματισμός των πετρωμάτων δεν μπορεί να επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα επειδή βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Άλλοι, όμως, ανησυχούν ότι ο θρυμματισμός μπορεί δυνητικά να αποσταθεροποιήσει το υπέδαφος και να προκάλεσε ρωγμές που φτάνουν μέχρι τον υπερκείμενο υδροφόρο ορίζοντα. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό θα μολυνόταν από τα χημικά της γεώτρησης.

Και οι πετρελαϊκές εταιρείες αρνούνται να αποκαλύψουν τη σύσταση αυτών των χημικών.

Στη Βρετανία, κάτοικοι της περιοχής του Μπλάκπουλ δημιούργησαν την οργάνωση «Frack Off» για να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωσαν ότι τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης «δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Επισήμαναν επίσης ότι η Cuadrilla Resources θα μπορούσε να είχε παραγγείλει τη μελέτη πριν ξεκινήσει τις εργασίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024