Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληθαίνουν οι μελέτες που αναζητούν τη νεότητα στο DNA αιωνόβιων

Πληθαίνουν οι μελέτες που αναζητούν τη νεότητα στο DNA αιωνόβιων

Ο Τζορτζ Έμπερχαρντ, που γιόρτασε πρόσφατα τα 107 του χρόνια, έπαιζε και δίδασκε τένις μέχρι τα 92. Είναι ένας από τους 100 αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους που θα μπορέσουν να διαβάσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία τους, στο πλαίσιο ερευνητικού διαγωνισμού για το Βραβείο του Ιδρύματος X. Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα η τρίτη ερευνητική προσπάθεια που εστιάζεται στο DNA των υπέργηρων αυτό το μήνα.

Ο Τζορτ Έμπερχαρντ, που γιόρτασε πρόσφατα τα 107 του χρόνια, έπαιζε και δίδασκε τένις μέχρι τα 92. Είναι ένας από τους 100 αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους που θα μπορέσουν να διαβάσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία τους, στο πλαίσιο ερευνητικού διαγωνισμού για το Βραβείο του Ιδρύματος X.

Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα η τρίτη ερευνητική προσπάθεια αυτό το μήνα που εστιάζεται στο DNA των υπέργηρων.

Από τη στιγμή που θα φτάσει κανείς τα 105, «είναι απίθανο να έχει φτάσει εκεί χωρίς κάποιο γενετικό πλεονέκτημα» σχολίασε ο Τόμας Περλ, γηρίατρος του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνισμό.

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Χ Prize Foundation θα δώσει δέκα εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη ερευνητική ομάδα που θα προσδιορίσει ολόκληρες τις γενετικές αλληλουχίες 100 ανθρώπων άνω των 100 ετών.

Θα είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των γενετικών μυστικών της μακροζωίας, εκτίμησε ο διάσημος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, μέλος της κριτικής επιτροπής. «Χρειαζόμαστε 10.000 γονιδιώματα, και όχι 100, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στη γενετική, την ασθένεια και την υγεία» σχολίασε.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού έρχεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση μιας ολλανδικής έρευνας στο γονιδίωμα μιας γυναίκας που ήταν η γηραιότερη του κόσμου όταν πέθανε σε ηλικία 115 ετών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Scripps Health του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσε ότι θα προσδιορίσει τα πλήρη γονιδιώματα 1.000 ατόμων 80 έως 108 ετών.

Το εντυπωσιακό με πολλούς μαθουσάλες είναι ότι δεν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Νιλ Μπαρζιλάι, ερευνητής του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι πολλοί από τους υπεραιωνόβιους που εξέτασε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν ασκούνταν και δεν προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο πλέον ηλικιωμένος του ασθενής, μια γυναίκα που πέθανε αυτό το μήνα λίγο πριν από τα 110α γενέθλιά της, κάπνισε επί 95 χρόνια.

Η τυχερή γιαγιά φαίνεται ότι είχε γονίδια που αντισταθμίζουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μία από τις αδελφές της έζησε μέχρι τα 102, ενώ ένας από τους αδελφούς της εργάζεται ακόμα στα 105.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024